blog

categorie:

Voeding

Pittige tips: De 6 zaden en pitten die jij best toevoegt aan je voeding

Zaden en pitten zijn een verrijking voor onze maaltijden. En nee, dat betekent niet dat je moet beginnen met een vogeldieet. Waarom zaden en pitten meewerken aan een gezond lichaam, wat cholesterol en onze bloedsuikerspiegel ermee te maken hebben en welke vitamines we binnenkort van onze checklist kunnen afvinken? Let’s find out!

Zaden en pitten als leuke extra

Waarom nu zaden en pitten, vraag je je misschien af. Awel, daar pik ik graag op in. Voor hun kleine omvang bevatten ze gigantisch veel voedingsstoffen. Zo zijn ze een bron van vezels, enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten (waarom deze zo belangrijk zijn, lees je hier) én kunnen ze je cholesterol, bloedsuikerspiegel en bloeddruk verlagen.

Niet slecht voor wat vogelvoer, he!

De top 6 zaden en pitten

Natuurlijk zijn er altijd favorieten en ook bij de zaden en pittenfamilie maken we geen uitzondering. Ik geef je alvast mijn persoonlijke top 6 mee.

  1. Lijnzaad

Lijnzaad bevat veel lignanen. Dat zijn polyfenolen die ons lichaam helpen ontgiften. Daarnaast zit het ook bomvol vezels en omega 3-vetzuren (omega-watte? Lees dan zeker ook dit artikel). Allemaal samen helpen zij je cholesterol en bloeddruk verlagen. Goed bezig!

2. Chiazaad

Chiazaad lijkt enorm op lijnzaad, met nog een extra ontstekingverwerkende functie daarbovenop. Wat een held!

3. Hennepzaad

Plantaardige eiwitten, iemand? Want Hennepzaad heeft daar meer dan voldoende van. Sterker nog. Hennepzaad is één van de weinige volwaardige plantaardige eiwitbronnen. Volwaardig wil zeggen dat het alle essentiële aminozuren bevat (lees hier de blog voor de volledige uitleg). Én de eiwitkwaliteit in deze topper is dan ook nog eens beter dan van alle andere eiwitrijke, plantaardige voedingsstoffen.

4. Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn alom bekend. Een beetje zout erop en de oven in en je hebt een fantastisch lekkere snack. En dan nog een snack die je cholesterol helpt verlagen, ook nog! Bepaalde studies vertellen ons zelfs dat ze het risico op borstkanker aanzienlijk kunnen verminderen.

5. Zonnebloempitten

Het risico op hart- en vaatziekten verminderen? Yes, please. Dat kan dus door zonnebloempitten mee op te nemen in je voeding. Zwaai ook maar snel naar die ontstekingen, want met deze pitten heb je er een extra ontstekingsremmer bij.

6. Sesamzaad

In Azië is sesamzaad niet weg te denken uit de dagelijkse keuken. En daar is een reden voor. Het wordt namelijk in verband gebracht met een verminderd risico op hartziekten en borstkanker. Maar ook vrouwen in de overgang kunnen er hun voordeel uit halen.

Fytinezuur als spelbreker?

Alle bovenstaande zaden en pitten bevatten fytinezuur en dat om ervoor te zorgen dat ze kunnen groeien, zonder aanvallen van buitenaf. Fytinezuur heeft een niet al te best imago tegenwoordig.

Maar ik ben niet meteen tegen deze natuurlijke afweer van zaden en pitten. Vraag je je af waarom? Dan heb ik een heel artikel voor jou klaarstaan over dit onderwerp.

Spoiler alert: We hebben het allemaal zelf een beetje in de hand.

Wil jij ook de rest van je voeding en beweging zelf in handen nemen? Maar lijkt de weg naar een gebalanceerd leven veel te lang en moeilijk? Let me help you!

In mijn programma SHARP. geef ik je de persoonlijke begeleiding in je voedings- en bewegingspatroon die je nodig hebt. En je bent niet alleen.

Join Team SHARP. now! Klik hier voor alle info en schrijf je snel in.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.