blog

categorie:

Voeding

3 tips om af te rekenen met te veel fytinezuur

Fytinezuur, ooit al van gehoord? Zo ja, dan zal het waarschijnlijk in een negatieve context geweest zijn. Als antinutriënt staat het namelijk bekend als een slechte stof die we ten alle tijden moet vermijden. Aangezien je dit artikel leest, neem ik aan dat je graag mijn wetenschappelijk onderbouwde mening wilt horen. I aim to please!

Fytine-watte?

De wetenschappelijke definitie van fytinezuur is de volgende. Het is een stof die voorkomt in noten, zaden, granen en peulvruchten, die ervoor zorgt dat ze kunnen groeien, zonder aanvallen van buitenaf.

In mensentaal is fytinezuur dus een deel van het immuunsysteem van deze voedingscategorieën, dat ervoor zorgt dat ze niet massaal worden opgegeten.

Is Fytine-angst gegrond?

In principe niet. Fytinezuur is op verschillende manieren zelfs voordelig voor ons lichaam.

  • Het is een krachtig antioxidant;
  • Het kan nierstenen helpen voorkomen;
  • Het kan de botten versterken;
  • Het kan de bloedsuikerspiegel stabiliseren waardoor mogelijk het risico op diabetes type 2 wordt verkleind.

Maar we weten ondertussen allemaal dat overdaad schaadt en tegenwoordig zit deze stof overmatig verstopt in onze dagelijkse lekkernijen.

Waarin vind je het terug?

De noten en peulvruchten die we vroeger als oermens al aten, zijn niet meteen het grootste probleem. De zaden en granen (en het daarbijhorende fytinezuur) die we tegenwoordig in grote mate hebben toegevoegd aan ons eetpatroon, vormen wel een probleem. Onze inname is gemiddeld 5 maal hoger dan aanbevolen. Crazy, right?

Eén van de grote boosdoeners is koffie (don’t shoot the messenger), maar ook brood en cornflakes zijn the bad guys. Gelukkig kan je van deze guilty pleasures wel gewoon blijven genieten. Fiew!

Hoe kan je het beperken?

Zuurdesembrood is vanaf nu je beste vriend. Zuurdesem breekt namelijk fytinezuur af, gist niet. En het is ook nog eens enorm lekker (imagine this; een zuurdesemtoastje met avocado, kerstomaatjes en wat paprikapoeder… mmmmmh).

Beperk je koffie-inname tot 2 kopjes per dag. Door te verminderen, zal je snel ook heel wat andere voordelen ervaren.

Rooster je noten even snel in de pan met een lekkere specerij eroverheen en voila, jouw snack is klaar voor actie!

De conclusie van vandaag is dat we zelf een goede voedingsbalans moeten zoeken die voor ons werkt. Heb je geen tijd of goesting om dat zelf helemaal uit te zoeken? Dan is het your lucky day. Ik help je daar namelijk graag mee. Stuur me snel een berichtje en ik bekijk hoe ik je kan helpen naar de beste versie van jezelf.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.