categorie:
Hoe vettiger, hoe prettiger: hoe letterlijk moeten we dit opnemen?
Vetten hebben een slechte reputatie. Let’s be honest, jij hebt ze ook al eens vermeden als de pest. En eigenlijk is dat heel zielig, want ze doen echt hun best voor ons. I said what I said! Wil je weten waarom ik graag bevriend blijf met vetten? Lees dan zeker verder.
Vetten en hun functie
Je associeert vetten waarschijnlijk meteen met meer kilo’s en een hogere cholesterol. Maar dat is zeker niet altijd zo. Hoe je je cholesterol netjes in toom houdt, daar vertel ik je in dit artikel meer over. Wist je trouwens dat cholesterol helemaal niet slecht is? Maar ik beloofde je vet-weetjes en ik stel niet graag teleur, dus here we go!
Vet is onmisbaar voor een goede gezondheid. Het is de brandstof die je lichaam doet ‘werken’ en vetten spelen zelfs een belangrijke rol bij o.a. het verminderen van hart- en vaatziekten. Je moet alleen weten hoe ze toe te passen in een gebalanceerd voedingspatroon. Ik weet dat dit niet is wat je je hele leven te horen hebt gekregen. Maar ik beloof je dat alles duidelijk wordt naarmate je verder leest.
De light-hype
In de jaren ’70 werd er gefocust op het slanke schoonheidsideaal. Vetten werden de vijand en de dieetcultuur begon aan een ware boom. Blergh!
Bijna alle voedingsmiddelen kregen een light tegenhanger, waar geen vetten in te vinden waren en op die manier werd ons wijsgemaakt dat die producten gezonder waren. Spoiler alert: dat zijn ze niet!
The battle of the fats: Verzadigd vs. Onverzadigd
Je kan vetten dus indelen in verzadigde en onverzadigde vetten. Analyse, coming up.
Verzadigde vetten komen vooral voor in dierlijke vetten zoals vlees, roomboter en kaas. Maar ook kokosolie hoort hierbij.
Deze vetten zijn perfect om mee te bakken en braden aangezien je ze zonder problemen mag verhitten.
Dat is net anders bij onverzadigde vetten zoals olijfolie. Deze vetten verhit je best niet, aangezien ze dan beginnen te oxideren en dus toxisch worden voor je lichaam. Dit resulteert in transvetten. En die willen we niet in ons lichaam.
Maar daar stopt het niet, want die onverzadigde vetten kunnen ook nog eens opgedeeld worden in enkelvoudige en meervoudige varianten.
Meervoudige onverzadigde vetten, ofwel Omega 3- en Omega 6-vetzuren, zijn erg kwetsbaar voor verhitting, licht en zuurstof. Bakken en braden is dus uit den boze. Wil je trouwens meer weten over deze gezondheidsboosters? Check dan zeker mijn blog over Omega 3.
Enkelvoudige onverzadigde vetten, ofwel Omega 9-vetzuren, zijn dan weer beter bestand tegen verhitting, maar er gaan wel nog altijd waardevolle antioxidanten verloren.
Wat hebben we dus geleerd? Bakken en braden doe je best met verzadigde vetten. De onverzadigde versies gebruik je dan weer idealiter in slaatjes, op toast of zelfs in je koffie.
Transvetten: de vetten die je ten allen tijde wil vermijden
Transvetten worden van hun originele vloeibare vorm omgezet in een vaste structuur om onder andere de houdbaarheid te verhogen.
De voedingmiddelen worden dan misschien wat minder snel ‘slecht’ maar de stoffen die hierdoor jouw kostbare lichaam binnendringen, zijn dat niet waard. I promise you!
Er zijn 3 manieren om transvetten te bekomen:
- In hun natuurlijke vorm in dierlijke producten in vlees en melk afkomstig van herkauwers.
- Door industriële tussenkomst. That’s right: in de fabriek dus!
- Door langdurige en hoge verhitting van onverzadigde vetzuren.
Zoals je al kan raden is de natuurlijke versie oké om te consumeren. Maar wat in een fabriek wordt gemaakt, is meestal niet wat ons lichaam nodig heeft. Sterker nog, het kan zelfs schadelijk zijn.
Denk daarbij vooral aan onder andere hart- en vaatziekten, kanker en zelfs Alzheimer.
De boodschap is dus: vermijden die handel! Je dagelijkse inname van transvetten mag niet meer dan 1% van je volledige calorie-inname bedragen. En gelukkig (ahum), staat dat percentage verplicht op alle voedingsmiddelen. Houd je ogen dus goed open bij je volgende supermarktbezoek.
Mijn tips
Variatie blijft altijd een goed idee. Maar nu je weet waar je op moet letten wanneer het op vetten aankomt, kan je meteen aan de slag met je potten en pannen. Ik geef je graag nog mijn 5 tips mee die je op je koelkast kan hangen als geheugensteuntje.
- Gebruik je olie om mee te bakken, braden of frituren? Kies dan altijd verzadigde vetten zoals roomboter, ghee of kokosolie.
- Kies de variant in een donkere, glazen fles. Vet heeft de eigenschap zijn omgeving te absorberen. Je kan dan wel al raden wat er gebeurt als je olie in een plastieken fles bewaard.
- Sluit je olieflessen altijd goed af. Zuurstof is niet hun beste vriend. Het zelfde geldt voor UV. Bewaar je vetten dus altijd op een donkere plaats.
- Dit is misschien nog wel de belangrijkste: vermijd plantaardige oliën (synoniem voor transvetten). Deze oliën zoals zonnebloemolie, raapzaadolie, koolzaadolie, maïsolie, enz. zijn enorm toxisch voor je lichaam.
- Laat vanaf nu margarine maar netjes links liggen en ga voor de volle roomboter. Margarine is namelijk een commercieel voedingsproduct dat mijlenver afstaat van de ideale vetstof. Meer weten? Bekijk dan zeker mijn blog over de vergelijking tussen margarine en boter.
Vetten eten doe je dus zeker, maar kies de vetten die iets bijdragen aan jouw gezondheid!
Wil je graag mijn steun voor een gepersonaliseerd voedingstraject? Say no more! Klik hier voor alle info over SHARP. Mijn programma voor jouw persoonlijke transformatie naar een gezond leven.