blog

categorie:

Voeding

Feit of fabel: Margarine is beter dan boter

We kennen margarine als de ideale vetstof voor op je boterham. Dat wordt ons in ieder geval tijdens elke reclame op TV uitgebreid verteld. Hebben ze gelijk, die reclamemakers? Of is het pure marketing? Ik beloof je alvast een paar verrassende elementen in deze blog. Ben je klaar voor de waarheid?

Margarine, wat is dat nu eigenlijk?

Zal ik meteen met de deur in huis vallen? Sorry to crush your dream, maar margarine is een commercieel voedingsproduct dat mijlenver afstaat van de ideale vetstof (verrast? Ik zei het toch).

Margarine gebruikt als basis plantaardige olie. Deze olie is rijk aan Omega 6. Door het gebruik van goedkope plantaardige olieën door de fabrikanten van margarine, krijgen wij 20 keer meer Omega 6 binnen dan ons lichaam aankan.

Door deze olieën is de margarine lang houdbaar, maar verhoogt het risico op:

  • onststekingen
  • verhoogde cholesterol
  • darmklachten
  • verzuring
  • overgewicht
  • Alzheimer
  • kanker

Maar wordt margarine niet net gepromoot als cholesterol stabilisator? Ja, hoor. Maar helaas zijn dat loze beloftes. Waarom wordt dit dan gepromoot? Veel wetenschappelijke onderzoeken worden gesponsord door de voedingsindustrie. Helaas primeert hun goedgevulde portemonnee vaak op onze gezondheid.

Hoe je wel kan zorgen voor een gezonde cholesterol balans, lees je in mijn blog: Cholesterol; geen vijand, maar vriend.

Waar komt margarine vandaan?

Om het ontstaan van margarine te verklaren, moeten we even teruggaan in de tijd. Heb je een momentje voor een geschiedenisles?

Het leger van Napoleon kampte tijdens de oorlog met beschimmelde boter. Om dat probleem uit de wereld te helpen (want dat was blijkbaar een prioriteit), werd er een margarine ontwikkeld op basis van rundsvet. Hierdoor schoot de houdbaarheid drastisch de hoogte in, met een tevreden Napoleon als resultaat.

Maar natuurlijk stopt het verhaal daar niet. De voedingsindustrie zag een kans (of rook geld) en verving de onbewerkte vetten door zwaar bewerkte plantaardige vetten, met alle gevaarlijke (en verzwegen) gevolgen vandien.

Wees op je hoede

Ik wou dat ik je kon vertellen dat de kous daarmee af is, maar ik moet je helaas teleurstellen.

Een bijkomende toevoeging aan margarine is Omega 3. Door zijn intolerantie voor zuurstof en warmte, start er snel een oxidatieproces op. Is dat dan zo erg?

Wanneer Omega 3 en 6 oxideren, gedragen zij zich in jouw lichaam als een vrije radicaal. Met andere woorden zorgt dit proces voor een verhoogd risico op vroegtijdige veroudering en kanker.

Wat nu?

Zo, dat was even schrikken, he? Had je even een paniekmoment omdat je al je hele leven margarine op je boterham smeert? Dat is helemaal niet erg. Bekijk het als een nieuwe les geleerd.

Laat vanaf nu de margarine maar netjes links liggen en ga voor de volle roomboter (maar check zeker even de ingrediëntenlijst om na te gaan of er geen rommel in zit).

Vanaf nu, loopt alles lekker gesmeerd.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.