blog

categorie:

Voeding

Cholesterol: geen vijand, maar vriend!

Onlangs kreeg mijn papa te horen dat ‘zijne cholesterol te hoog was’. De paniek was meteen voelbaar, want vetten zijn bij een hoog cholesterolgehalte uit den boze en dat eitje bij het ontbijt is ook meteen slecht nieuws. Maar is dat wel zo? Ik leg het je graag uit!

Cholesterol, wat is het en wat doet het?

De angstcultuur rond cholesterol gaat al een tijdje mee. Als je goed nadenkt, is er wel iemand in je familie met een te hoge versie ervan. Heb ik gelijk? Er wordt meteen medicatie voorgeschreven want zo’n verhoogde cholesterol kan best gevaarlijk zijn volgens onze farmaceutische vrienden.

How, stop, wacht! Weet je nog dat ik je heb gevraagd om kritisch na te denken wanneer het op dit soort stellingen aankomt? Laten we samen even ontleden wat cholesterol precies is vooraleer we het gaan bedelven met een dagelijkse pil.

Je hebt namelijk cholesterol nodig om te overleven. Echt waar! Het ligt niet enkel aan de basis van onze celwanden, vitamine D, gal en hormonen. Ook in de productie van onze geslachtshormonen speelt onze vriend, cholesterol, een grote rol. Wil je helemaal van je sokken geblazen worden? Cholesterol is bevorderlijk voor een goed geheugen én een optimale hersenwerking. Maar liefst 40 to 60% van onze hersenen bestaat uit cholesterol.

Hoe werkt het precies?

Zoals bij al onze natuurlijke bouwstenen, wordt ook cholesterol door ons eigen lichaam aangemaakt wanneer nodig. Dat doet voornamelijk onze lever, maar de bijnieren, darmen en testikels helpen af en toe ook een handje mee. In tegenstelling tot wat men ons al jaren vertelt, komt slechts 2% van de cholesterol in je lichaam van de voeding die je binnenkrijgt.

Al jaar en dag krijgt cholesterol de schuld van hart- en vaatziekten. Pas op, er is wel degelijk een link, maar cholesterol is niet de boosdoener. Integendeel, het helpt bij het repareren van door ontstekingen beschadigde aderen. Hoe komen die ontstekingen daar? Ik vind het jammer om te zeggen dat we daar zelf de grootste schuld aan hebben. Onze ongezonde levensstijl (lees: een overvloed aan plantaardige vetten en weinig beweging) zorgt voor een waar Walhalla voor mogelijke ontstekingen.

De broertjes HDL en LDL

Het is eigenlijk niet juist om te spreken van cholesterol als zijnde één soort. Er zijn er namelijk meerdere. Je hebt ongetwijfeld al gehoord van een goede en een slechte versie. Ook dat is niet helemaal correct verwoord. Je hebt bijvoorbeeld HDL dat als eiwit de vetten van de darmen naar de lever vervoert. Zijn broertje LDL, onrechtmatig aangeduid als het zwarte schaap, zorgt er dan weer voor dat de in de lever aangemaakte cholesterol naar alle lichaamscellen vervoerd wordt. Is de ene belangrijker dan de andere? Zeker niet. Beiden zijn nodig voor een goede werking van jouw tempel.

We durven al eens schieten op de boodschapper en dat is in dit geval niet anders. Het is onze ongezonde levensstijl die onze aderen geen goed doen. Cholesterol wil alleen maar helpen om dit beter te maken.

Zit er te veel cholesterol in je bloed, dan betekent dit eenvoudigweg dat je aderen in slechte conditie verkeren. Er moet namelijk meer cholesterol worden aangemaakt om de ontstekingen te vernietigen.

Geoxideerde cholesterol

Je aderen kunnen niet enkel beschadigd worden door ontstekingen, maar ook door oxidatie. In dat geval is het belangrijk om geen geoxideerde cholesterol meer te nuttigen. Dat is namelijk de enige schadelijke versie van cholesterol die jij kan binnenkrijgen.

Geoxi-wat? Ik geef je meteen de drie manieren mee waardoor geoxideerde cholesterol ontstaat:

  1. Gefrituurd eten consumeren
  2. Plantaardige olieën en transvetten nuttigen
  3. Roken

Vraag ik je daarom om je frietjes op vrijdag te laten staan? Ik zou niet durven. Maar ik zou je wel aanraden om bewust om te gaan met de enige echte, slechte variant van cholesterol.

Wat te doen bij een te hoog cholesterolgehalte?

Zit je geoxideerde cholesterol wat aan de hoge kant, dan heb ik een paar meteen inzetbare tips voor je om dat om te vormen van een vijand naar je beste vriend.

  • Drink groene thee

Zo eenvoudig kan het zijn. Denk er wel aan dat ook dit kopje cafeïne en tannine bevat, dus niet overdrijven is de boodschap.

  • Ga wandelen tijdens je middagpauze

Niet alleen je gemoed zal je dankbaar zijn, maar ook je HDL gehalte blijft netjes binnen de perken.

  • Neem een eetpauze

Nee, je moet je zeker niet uithongeren. Maar eens per week een eetpauze van 12 uur inlassen (gewoon je ontbijt overslaan), staat gelijk aan minder ontstekingen. Je lichaam moet dan namelijk geen energie steken in je vertering, maar kan al zijn aandacht schenken aan het genezen van je ontstekingen.

  • Eet een kiwi

Samen met rode en paarse vruchten, zijn kiwi’s de elite onder de natuurlijke ontstekingsremmers.

  • Drink citroenwater

Door dat blikje cola zero in te ruilen voor (bruis)water met een citroen erin, help je onze nieuwe vriend cholesterol preventief mee te werken aan gezonde aderen.

Wat hebben we geleerd vandaag?

Begin met bovenstaande tips voor een optimale samenwerking met cholesterol. Want in plaats van de vijand die we altijd hebben leren vrezen, zie ik een kans op een nieuwe sterke vriendschap.

Niet alles wat ons verteld wordt, is juist. En jouw lichaam is veel te waardevol om zonder na te denken oude gewoontes aan te nemen voor waar. Zoals Grace Hopper het zo mooi heeft verwoord:

“The most dangerous phrase in the language is “we’ve always done it this way”.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.