blog

categorie:

Voeding

Wat je moet weten over het vaak genoemde omega 3

Vandaag heb ik het over een vaak uitgesproken gezondheidsdingetje, waar denk ik weinig mensen weten waarover dat nu precies dient: OMEGA 3.

Allright, here we go.
Naast omega 3, heb je ook omega 6 en 9. Eén ding hebben ze gemeen: het zijn allemaal vetzuren. Nu wat is precies het verschil?

Omega 9 is een niet-essentieel vetzuur. Dat wil zeggen dat ons lichaam dit zelf aanmaakt. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren. Je raadt het al, deze vetzuren maken we niet zelf aan en is het dus essentieel (ezelsbruggetje, hooray!) dat we deze via onze voeding opnemen!

Omega 6 is meestal geen probleem. Het meest voorkomende omega 6-vetje zeg maar, is linolzuur en vind je o.a. in maïsolie en zonnebloemolie. Nu die oliën vind je vaak in geïndustrialiseerde voedingsproducten. Daarom hebben we vaak genoeg omega 6 binnen.

Een ander verhaal bij omega 3. Bij ‘den 3’ heb je zowel plantaardige als dierlijke bronnen. De bekendste plantaardige bron is alfa-linoleenzuur (ALA). Deze vind je o.a. in walnoten, lijnzaad, hennep en postelein.

De bekendste dierlijke bron is eicosapentaeenzuur (EPA) en docasahexaeenzuur (DHA). Deze vind je in vette vis zoals zalm, haring, makreel, eieren.

Het probleem is natuurlijk de kwaliteit van visvangst. Van vervuilde oceanen tot kapitalistische viskwekerijen. Het zorgt allemaal voor enorme toxiciteit van onze vis.
Een alternatief voor vis om je omega 3 te boosten? Algenolie, krill olie óf een visolie met TOTOX waarde lager dan 5. En je voeding aanvullen met ALA’s!

Heb je weer iets bijgeleerd vandaag?

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.