blog

categorie:

Mindset

Emotionele en fysieke balans? Ik stel je voor aan de Nervus Vagus

Ik vertelde je eerder al over ‘zenuwkakjes’ en wat onze hersenen daarmee te maken hebben. In dat artikel ging ik dieper in op onze darmgezondheid, maar vandaag wil ik uit de doeken doen hoe onze hersenen daarin bijdragen. Ben je klaar voor een ware braindump (pun intended)? Let’s go!

Nervus Vagus, aangenaam!

First things first. Die Nervus Vagus, wat is dat nu eigenlijk? Awel, dat is een fancy naam voor onze hersen-dam-as. En dat, lieve vrienden, is de tiende hersenzenuw die de hersenen verbindt met de rest van ons lichaam. Het regelt namelijk functies zoals ademhaling, spijsvertering, hartslag en bloeddruk. Best een belangrijke Sjarel dus.

Omdat het nogal als belangrijk gezien wordt, vermeld ik er ook even bij dat het de langste zenuw in ons lichaam is. Nog belangrijker; deze zenuw connecteert onder andere onze hersenen met de darmen en that is where the magic happens. Ik zal je meer zeggen. Deze zenuw loopt door het lichaam via onder andere:

  • de keelholte
  • de slokdarm
  • het strottenhoofd
  • de luchtpijp
  • de bronchiën
  • het hart
  • de maag
  • de pancreas
  • de lever

Essentieel voor onze gezondheid

We weten namelijk dat onze darmen het epicentrum zijn van ons fysieke en mentale welzijn. Yes, dat las je juist. Ook mentaal heeft een slechte spijsvertering een weerslag op ons. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk heel logisch. Bear with me here.

Wanneer onze darmen niet de juiste stoffen binnenkrijgen, geven zij dit door aan de Nervus Vagus die de boodschap dan weer overbrengt naar onze hersenen. Daar wordt dan verteld dat onze spijsvertering niet helemaal netjes verloopt, waardoor er geen happy hormones gelost worden.

Resultaat? Je emotionele welzijn staat niet op punt. Dat, en je toiletbezoeken zijn ook niet zoals het hoort. Tijd om er iets aan te doen, niet waar?

Train je Nervus Vagus

“Watte? Moet ik daar nu ookal mee beginnen squatten?” Nee, hoor. Geen paniek. Maar er zijn wel een aantal oefeningen die je kan doen om onze zenuwvriend terug blij te maken.

  1. Adem langzaam in en uit

Bepaalde onderzoeken tonen namelijk aan dat een rustig ademhalingsmoment, waarbij je langzaam en diep in- en uitademt, de Nervus Vagus stimuleert en automatisch een kalmerend effect creëert.

2. Drink kombucha

Laat voor een keertje die cola light staan en neem een kombucha in de plaats. Waarom? Probiotica zijn een goede aanvulling voor darmbacterieën en daar zit deze drank vol van.

3. Neem een koude douche

Buiten een ontstekingsremmende werking en een versterkt immuunsysteem, is een koud begin van je dag fantastisch voor je Nervus Vagus. Meer weten? Dan is dit artikel over de voordelen van koud douchen iets voor jou.

4. Neurie je lievelingsliedje

Neurieën of gorgelen stimuleert onze favoriete zenuw, met alleen maar positieve resultaten als gevolg. Move over, Spotify!

Onthoud dat je hersenen verbonden zijn met de rest van je organen door de Nervus Vagus en dat je zelf kan zorgen voor een goede onderlinge vriendschap. Wist je dat je zelfs tinnitus kan elimineren door je Nervus Vagus te stimuleren?

Wil je meer tips? Die vind je terug in mijn voorgaande Friday Facts, maar je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen. Want als er iets is dat ik liever niet wil zijn, dan is het wel vaag(us).

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.