blog

categorie:

Mindset

Koud douchen ontleed: Verstoorde of herstelde balans?

We hebben in België meer koude dan warme dagen, waardoor we de verwarming snel een graadje hoger zetten, een extra paar sokken aandoen of een warme douche nemen. Je weet wel, zo eentje waar de stoom van af vliegt. Heerlijk! Maar is zo’n heet stortbad wel altijd een goed idee? Let’s analyze, shall we?

Positieve effecten van koud douchen

Buiten een getrainde geest, heeft ook ons lichaam baat bij een koude douche. Want zij doet haar uiterste best om de balans (homeostase) te bewaren. Als we die balans af en toe verstoren (hormese), zal het lichaam die disbalans compenseren. Het resultaat is een sterker en beter voorbereid lichaam voor de volgende disbalans. Victory!

De naam van die vrijwillige blootstelling aan de koude? Cryotherapie. En dat straaltje (that’s right) wetenschap geeft jou een heleboel tastbare voordelen.

  1. Ontstekingsremmend

Een regelmatige blootstelling aan koude zorgt voor een hogere dosis adiponectine in het lichaam en dat is, je raadde het al, een natuurlijke ontstekingsremmer.

2. Een sterker immuunsysteem

In China zijn ze ons al járen voor wanneer het op koudetherapie aankomt. Daar zijn ‘wisselbaden’ helemaal hot (and cold). Een saunabezoek met daarna een onderdompeling in koud water? Count me in!

3. Een beter humeur

Tweemaal een koude douche per dag kan je hersenen letterlijk resetten, waardoor ook je humeur een nieuwe kans krijgt. Probeer in het vervolg dus eerst even dit vooraleer je die Ben & Jerry’s uit de diepvries haalt.

4. Een versnelde ontgifting

Door het gebruik van koud water bij je dagelijkse douche stijgen ook je antioxidanten. En dat is goed voor onze innerlijke motor, maar ook je huid zal je dankbaar zijn.

Opgelet!

Balans moet er zijn. Daarom is het wel even opletten geblazen wanneer je last hebt van hart- en vaatziekten. Voorzichtigheid is key want cryotherapie doet de bloeddruk stijgen en de hartslag dalen.

Laat je dus altijd bijstaan met raad en daad.

Easy does it

Even een disclaimer: het is geen goed idee om nu meteen onder de douche te springen met de laagste temperatuur mogelijk. Zoals met alles is een gestage opbouw het beste plan.

Begin met koud afspoelen. Je zenuwen zullen je dankbaar zijn. Bij elk douchebezoek kan je de tijd dat je onder de koude straal staat opvoeren. Een afwisseling tussen warm en koud is trouwens ook een goed idee.

Voel ik daar een challenge opkomen? Laten we allemaal 30 dagen lang onze douche eindigen met een koude minuut. Doe je mee?

#kouddouchenmetkirsten is born!

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.