categorie:
Under pressure: Wat betekent een te hoge bloeddruk nu écht?
We kennen allemaal wel iemand die een te hoge bloeddruk heeft, niet waar? Maar wat houdt dat precies in? Welke risico’s zijn hieraan verbonden, heb je het zelf in de hand en wat dan met een te lage bloeddruk? Niet panikeren. Ik geef een antwoord op alle bovenstaande vragen, en meer. Lees dit artikel dus zeker tot het einde, but no pressure!
Bloeddruk uitgelegd
Bloeddruk, het woord zegt het eigenlijk zelf. Het is letterlijk de druk die wordt uitgeoefend op je bloedvatwanden. Je hart werkt constant (no rest for the wicked) om je lichaam te voorzien van bloed. Dat bloed wordt door al je bloedvaten gepompt en om het over je hele lichaam te verdelen, zit daar best wat druk achter.
Normaal gezien blijft die bloeddruk relatief constant, rekening houdend met je natuurlijk bloeddruk dagritme en fysieke inspanning. Schiet die druk de hoogte in of doet hij een vrije val, dan is er iets mis en moeten we op onderzoek uit. Call me Sherlock!
Een optimale bloeddruk
Cijfers zeggen vaak niet alles, maar bij je bloeddruk zijn ze toch een goede indicator. Het cijfer om je aan te spiegelen is 115/75.
115 is je bovendruk of systolische druk. Dit is dus de druk die wordt gecreëerd door het pompen van je hart. Wanneer het hart zich ontspant en weer vult met bloed, spreken we van onderdruk of diastolische druk. Dat is de 75 die we eerder aanhaalden.
Een verhoogde bovendruk brengt risico’s mee voor de grotere bloedvaten, terwijl de onderdruk impact heeft op de kleinere varianten. Bij een verhoogde boven- en onderdruk staan al je bloedvaten in het spreekwoordelijke rood. Dan spreken we van een te hoge bloeddruk.
Hoge bloeddruk, de silent killer
In geval van een te hoge bloeddruk ben je niet alleen. Je hoort bij het clubje van ruim 1 miljard mensen wereldwijd dat lijdt aan deze aandoening. En dat is nu niet bepaald een clubje waar je wil bijhoren.
Een hoge bloeddruk betekent namelijk dat je bloedvaten onder constante stress komen te staan, met beschadigingen van hun wanden en soms zelfs een hartstilstand tot gevolg. Schrik je hiervan? Dat is goed, want dat betekent dat je dit ten alle tijden wilt vermijden. En da’s nu toevallig, se. Want dat wil ik ook!
Mijn favoriete tips voor het vermijden van een te hoge bloeddruk voor jou op een rij:
- Beweeg elke dag minstens 30 minuten
Dat kan een wandeling tijdens je middagpauze zijn of een fullblown workout voor of na je werk. Maak beweging een vaste waarde in je dagplanning. Maar ook je auto 2 straten verder parkeren of de uiterste parkeerplaats bij de supermarkt kiezen, helpt! Je bloedvaten zullen je dankbaar zijn.
- Voeg dagelijks wat lijnzaad toe aan je voeding
Begin je je dag met een lekkere yoghurt met noten, zaden en pitten? Strooi er dan zeker ook wat lijnzaad bovenop. Het helpt je bij het reguleren van je bloeddruk. Meer weten? Dan is dit artikel voor jou!
- Eet elke dag een stukje pure chocolade met een cacao percentage van 85%
Ik kan verklappen dat dit mijn persoonlijke favoriet is. Waarom? Dat lees je hier!
- Zorg ervoor dat je stress onder controle is
Druk op tijd en stond de rem in. Ontspan op jouw favoriete manier. Soms is minder doen, veel meer dan je denkt.
Lage bloeddruk, ongevaarlijk?
We spreken van een lage bloeddruk vanaf 90/60. Is dit dan beter dan een hoge bloeddruk? Niet per se! Want gevolgen als duizeligheid, hartkloppingen en flauwvallen zijn niet bepaald ongevaarlijk. Als je geen enkele van deze klachten hebt, hoeft lage bloeddruk niet zo zeer een probleem te vormen.
Gelukkig is een lage bloeddruk sneller en gemakkelijker te voorkomen.
Dat doe je bijvoorbeeld door:
- Voldoende water te drinken: een lage bloeddruk wijst vaak op een vochttekort.
- Rood vlees, eieren en – voor de die hards – orgaanvlees te eten: dat is niet enkel een bron van eiwitten, maar bevat ook veel vitamine B12 en dat helpt dan weer bij het balanceren van je bloeddruk.
- Te genieten van een kopje zoethoutthee. Dat zit namelijk boordevol glycirrhizine en dat verhoogt je bloeddruk. Houd het wel maar bij één kopje per dag. Ook hier geldt: overdaad schaadt!
Nu jij!
Hoewel je gewicht zeker niet alles zegt, is overgewicht één van de grootste oorzaken van een te hoge bloeddruk. Maar dat is goed nieuws, he. Want dat betekent dat wij dat samen kunnen aanpakken!
In mijn online coachingstraject SHARP. geef ik je de persoonlijke begeleiding in je voedings- en bewegingspatroon die je nodig hebt. En je krijgt er ook nog eens een geweldige community van gelijkgezinden én experts bij!
Ben je klaar voor een leven vol energie en een gezonde bloeddruk? Join Team SHARP. now! Klik hier voor alle info en schrijf je snel in.