categorie:
Sweet like chocolate of bittere ernst? De waarheid over chocolade
Chocolade is een favoriet van ons allen. Geef het gerust toe, dat is ook niets om je voor te schamen. Dit mengsel van cacaoboter, cacaomassa en suiker zorgt telkens weer voor een klein (of groot) geluksmomentje. Laten we dus even het hoofd buigen en dankbaar zijn voor de cacaoboon die voor al deze positiviteit zorgt… en nadien even stilstaan bij de voordelen, nadelen en toepassingen van dit witte, bruine en zwarte goud.
Ik ben niet verslaafd, maar ik heb het wel nodig
Het verschil tussen de drie kleuren, laat meteen ook zien dat de voormelde drie hoofdelementen in verschillende samenstellingen gebruikt worden. Spoiler alert: hoe hoger het cacaopercentage, hoe gezonder de chocolade.
Zo heeft de donkere, bittere chocolade het hoogste percentage van deze goodness, de bruine variant wat minder en de witte helemaal geen (shocked?). Bij de laatste twee chocoladesoorten primeert de suiker en dat is waar bij overconsumptie het verslavend aspect aan bod komt.
Suiker is namelijk nr. 1 wanneer het op sociaal aanvaarde verslavingen aankomt. Maar het is ook allemaal zo lekker, he!
’t Is niet allemaal slecht
Het is wel al duidelijk welke variant het gezondste is. En daarmee bedoel ik niet de minst gevaarlijke versie, maar de chocolade met zijn eigen, unieke voordelen. Voor je naar de winkel snelt voor een handtas vol lekkers, geef ik je graag nog wat meer info. Blijf dus nog heel even hangen.
Want we hebben ons allemaal wel eens schuldig gevoeld na het eten van een reep, waar of nie? Goed nieuws; als je de goede chocolade kiest, kan je er met een zuiver geweten van genieten.
De wetenschappelijke uitleg is honderden pagina’s lang, maar ik deel de verkorte versie met je. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer antioxidanten. Eentje daarvan is Theobromine, in de volksmond ‘het brood van de goden’ genoemd. Mic drop. Een waardevolle stof voor ons, maar voor je huisdier kan het dodelijk zijn. Opletten geblazen dus.
Buiten dat godenbrood, zit donkere chocolade ook nog eens vol magnesium dat dan weer zorgt voor ontspanning en vaatverwijding. Twee dingen die we allemaal wel kunnen gebruiken voor een gezond lichaam.
Als laatste voordeel wil ik nog even het gerucht bekrachtigen dat onze hersenen ook blij worden van een stukje donkere cacao. Endorfines zorgen voor een natuurlijke high en een tijdelijke hormonale balans voor vrouwen. Wat een winnaar, die pure chocolade!
Mijn (chocol)advies
Oké, we hebben ondertussen waarschijnlijk allemaal wat extra speeksel in onze mond, dus ik zal snel zijn met mijn conclusie.
- Donkere chocolade met een cacaogehalte van minstens 70% is de absolute winnaar.
- Melkchocolade laat je best liggen, met zijn hopen suikers.
- Witte chocolade is technisch gezien geen echte chocolade.
Ga vooral voor wat je lekker vindt! Zolang je meer bewust weet wat je in dat mooie lichaam van je stopt.
Zijn we allemaal klaar om naar de winkel te gaan? Allee, dan: Ciaokes, of zeg ik beter… Cacaokes!