blog

categorie:

Voeding

Pindakaas baas? 3 tips voor een lekker evenwicht

Zoals bij alles, zijn er voor- en tegenstanders van deze spread. Sommigen combineren het graag met wat brood en confituur. Anderen gaan dan weer voor een bakplaat vol muffins. Dat je er lekkere creaties mee kan maken, is duidelijk. Pinterest lovers weten wat ik bedoel. Maar is het wel goed voor je? Ik geef je de korte samenvatting. Lieve vrienden, maak kennis met… pindakaas!

De onmiskenbare voordelen

Pindakaas is ten eerste een goede bron van plantaardige vetten en eiwitten. Een dubbele win! Maar dat is niet alles. Door de aanwezigheid van biotine, p-coumarinezuur, resveratrol en genisteïne leiden pinda’s een dubbelleven als vat vol antioxidanten.

Pinda’s kunnen onder andere:

  • helpen cardiovasculaire ziekten verminderen
  • het ontstaan van galstenen voorkomen
  • cholesterol verlagen

Geef maar toe dat je dat nog niet wist!

De minder bekende nadelen

In theorie is pindakaas dus heel gezond. Maar de praktijk leert ons ook de minder goede kanten.

Pindakaas is namelijk net zo lekker omdat de pinda’s op voorhand geroosterd worden. Tijdens dat proces komt er acrylamide vrij en dat… is jammer genoeg heel ongezond en volgens sommige onderzoeken zelfs kankerverwekkend.

Daarbij komt ook nog eens aflatoxine kijken, een gifstof geproduceerd door een schimmel die in pinda’s kan zitten. Deze stof neemt door het roosteren wel meestal af, maar door datzelfde proces gaat zijn broertje acrylamide dan weer de hoogte in.

We zijn er jammer genoeg nog niet helemaal. De lectine PNA, dat staat voor PeaNut Agglutinin, wordt ook teruggevonden in onze allerliefste pindakaas. Het roosterproces kan ook hier helaas geen soelaas bieden. Ben je gevoelig voor PNA? Dan zal je na het eten van een lekkernij met pindakaas tijd moeten vrijmaken voor een toiletbezoek.

Opgelet!

Mag je daarom nooit meer een boterham met confituur en pindakaas eten? Natuurlijk wel. Ik geef je drie tips voor een gezond evenwicht tussen ‘to pinda or not to pinda’.

  1. Kijk goed naar de ingrediëntenlijst

Je weet het ondertussen al, maar onnodige toevoegingen zijn nooit onze vrienden. Suiker en palmolie kan je best vermijden en een betrouwbare leverancier vinden is zeker geen overbodige luxe. Wat wil je op je etiket zien staan? 100% gemalen pinda’s, that’s it.

2. Wissel af tussen notenpasta’s

Hoewel de pinda eigenlijk geen noot, maar een peulvrucht is (mind blown), spreken we toch even gemakkelijkheidshalve van een notenpasta. En zo zijn er verschillende. Denk maar aan amandelpasta, cashewpasta en hazelnootpasta.

Wissel je pindakaas af met andere notenpasta’s om de inname van goede en slechte stoffen te laten rouleren.

3. Maak je notenpasta zelf

Nog beter is het maken van je eigen notenpasta. Het is heel eenvoudig én gezond; nog een dubbele win erbij!

Natuurlijk ging ik al op zoek naar een eenvoudig recept. Graag gedaan!

Pindakaas handleiding

Je kent nu de voor- en nadelen van pindakaas, maar wat kan je er eigenlijk allemaal mee maken?

Ben je klaar voor de lijst van je leven?

  1. Maak een lekkere pindasaus.
  2. Pindakaas muffins zijn altijd een succes.
  3. Pindasoep bestaat. Ik beloof het je!
  4. Pindakaas pannenkoeken? Yes, please.
  5. Ga voor een zelfgemaakte energiereep.

Je ziet het. De lijst is eindeloos. Net als de vele voordelen van pindakaas, die zonder twijfel de nadelen compenseren. Maar zoals met alles is ook hier een consumptie met mate aan te raden. Dan neem ik graag voor deze week afscheid met de volgende boodschap:

“Spread love as thick as you would peanut butter”

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.