blog

categorie:

Mindset

Melatonine: Het natuurlijk slaapmutsje

Slapen, daarmee staat en valt alles. Want wanneer je na een rusteloze nacht aan de slag moet met je kinderen, je huishouden en/of je werk, dan doet dat pijn. Gelukkig hebben we een stille helper die ons elke nacht voldoende rust gunt. Melatonine, reporting for duty! Hoe jij ervoor zorgt dat je genoeg Melatonine aanmaakt, vertel ik je in onderstaand artikel. Nog even wakker blijven, he!

Blog: melatonine

Het slaaphormoon Melatonine wordt aangemaakt in onze pijnappelklier in het midden van onze hersenen. Via onze ogen wordt het (gebrek aan) licht daarnaartoe gestuurd. Wanneer het donker wordt, gaat er bij deze klier een lichtje branden (sorry, not sorry) en schiet je vermoeidheid de hoogte in.

Op die manier wordt je biologische klok geregeld en weet je dus wanneer het tijd is om te gaan slapen. Dat is natuurlijk zonder die mooie nachtlamp gerekend. Artificieel licht is namelijk een echte moodkiller voor Melatonine.

En dan heb ik het vooral over de lichtbronnen die veel blauw licht uitstralen. Het gaat dan over de tv, je tablet en GSM. Auwtch, die doet pijn, he!

De relatie tussen serotonine en melatonine

Serotonine is het gelukshormoon, daar willen we dus lekker veel van! Hoe dit in verhouding staat met Melatonine? I’ve got you!

Serotonine is eigenlijk de grote broer van Melatonine. Zonder de eerste kan de de tweede niet bestaan.

Overdag voelen we ons happy en energiek door serotonine en als dat alvast de goede richting uitgaat, komt het ook met je melatonine-aanmaak goed. Dan is er enkel wat minder daglicht nodig en voila: een goede nachtrust gegarandeerd.

Zit deze balans niet juist (denk aan bv. depressies of burn-outs), dan kan slaaptekort wel eens heel snel de kop opsteken.

Wat helpt, is je dagen te vullen met voldoende frisse lucht en daglicht om je dan ‘s avonds terug te trekken in een donkere slaapkamer. Die rolluiken zijn er voor iets, toch?

Laat alcohol misschien ook even voor wat het is. Yes, je zal sneller in slaap vallen na een borreltje. Maar die nachtrust is van zo’n slechte kwaliteit dat je je de ochtend daarna helemaal niet uitgerust voelt. En nee, dan helpt een smoothie achteraf helaas ook niet meer.

Lichamelijke beweging verhoogt niet enkel je serotoninegehalte, maar ook je persoonlijke voldoening. Ga wel niet aan de slag met je marathontraining net voor slapenstijd. Dan schiet je energieniveau namelijk de hoogte in.

Tenzij je nog van plan bent om er een tweede work-out tegenaan te smijten (if you know what I mean), laat je de intense sportmomenten best voor ‘s ochtends.

Mijn tips voor de aanmaak van Melatonine

  1. Gebruik twee uur voor het slapengaan geen blauw licht meer. Dat betekent dus niet langer scrollen terwijl je in bed ligt. Toptip: een E-reader maakt bewust geen gebruik van blauw licht en is dus wel oké.
  2. Drink voor het slapengaan een citroenmelisse thee. Die bevat namelijk extra Melatonine voor een goede nachtrust.
  3. Maak overdag een wandeling. Het natuurlijke licht en de beweging zijn goed bevriend met het slaaphormoon.
  4. Je kan Melatonine als supplement innemen. Doe dit echter enkel met een goede, professionele begeleiding.

Wil je je bewegingsdoel iets meer opkrikken? Dan begeleid ik je graag persoonlijk naar de top! Klik hier voor alle info over mijn personal coaching. Let’s get you moving…and sleeping!

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.