blog

categorie:

Voeding

Hooikoorts tip: Bestrijd pollen met pollen!

Allergieën zijn aan een ware opmars bezig, met als koploper hooikoorts. Elk jaar is het uitkijken naar de lente, met een milde angst voor de pollen die dit mooie seizoen met zich meebrengt. Wat hooikoorts precies is en hoe we het het beste aanpakken? Dat lees je in dit blogbericht.

Wat en waarom?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen van bomen, gras of kruiden.  Als je er last van hebt, houd je best wat zakdoeken bij de hand, want niezen, een loopneus en tranende ogen zijn de meest voorkomende symptomen.

Waarom deze spelbreker de kop opsteekt, weet eigenlijk niemand zeker, maar er zijn natuurlijk een paar vermoedens van hooikoortskatalysators.

Zo denken sommigen dat we ‘te schoon’ zijn en ons immuunsysteem daardoor verzwakt is. Hetzelfde geldt voor onze darmflora. Het te snel en te veel gebruiken van antibiotica verstoort onze natuurlijke balans en maakt ruimte voor ongemakken zoals hooikoorts.

Daar komt nog eens bovenop dat als eerste redmiddel voor de bestrijding van hooikoorts, neusspray en oogdruppels worden voorgeschreven. Deze werken, maar komen ook met een lange lijst aan bijwerkingen zoals sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, tot overgewicht, osteoporose, spierzwakte en een hoge bloeddruk. Wablieft?

Hooikoorts en voeding

Het loont dus om te bekijken of er een andere manier is om de hooikoortslasten te verlichten. Gezien er wel degelijk een link bestaat tussen deze allergie en voeding, zijn er een aantal tips die kunnen helpen bij het verlichten ervan. Let’s go!

Beperk voeding met een hoog quercetine- of histaminegehalte. Denk aan oude kaas, zuurkool, tempeh, koffie en chocolade. Maar ook kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli zijn in hooikoortsdagen niet ideaal.

Zeg nee tegen geraffineerde voeding en ga liever voor verse groenten om je darmflora opnieuw te laten floreren.

Vitamine D is je nieuwe beste vriend. Maak dus regelmatig een wandeling om wat zonlicht te absorberen (nadat je je hebt ingesmeerd met een SPF-factor natuurlijk) en eet af en toe een vispannetje met champignons.

Bestrijd vuur met vuur

Of beter gezegd: pollen met pollen. Bijenpollen zijn namelijk de redding wanneer het aankomt op een sterker immuunsysteem. Beter nog: ze zijn een natuurlijke bestrijder van hooikoorts en gevoeligheden voor sommige voedselgroepen. Met bijenpollen geef je je lichaam een klein dosis van de allergenen, waardoor je immuunsysteem tot rust komt. Hooikoorts, be gone!

Ben je zwanger of gebruik je medicatie? Dan laat je de bijenpollen best even staan. Maar in alle andere gevallen kan je deze superfoods introduceren via een lekkere thee, een bijenpollenlimonade of als een lekkere yoghurt topping tijdens het ontbijt. Wil je meer tips over deze natuurlijke, helende lekkernij? Neem dan hier een kijkje.

Wie is er klaar voor een hooikoortsvrije lente dit jaar? Waar zijn die pollekes?

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.