blog

categorie:

Voeding

Hoe super is hennepzaad als superfood?

Superfoods, je hebt er ongetwijfeld al van gehoord. Maar neem ‘superfood’ best altijd met een korrel zout. Ten eerste telt bij gezonde voeding telt niet alleen wàt je eet, maar ook hoé je vertéért. Ten tweede is niet 1 voedingsmiddel de heilige graal, maar gaat het om een combinatie van meerdere voedingsmiddelen die je best op je menu zet.

Nu dat gezegd zijn er natuurlijk wel een aantal voedingsmiddelen die een bom aan vitaminen en mineralen zijn. Hennepzaad is er zo eentje. Even voor de duidelijkheid: spacecake kun je er niet van bakken. Het hennepzaad dat in de supermarkten of natuurwinkels wordt verkocht, bevat nauwelijks of geen THC, de werkzame stof in marihuana.

Hennepzaad is eigenlijk niets nieuw. Hennep was zelfs vele duizenden jaren geleden één van de eerste voedselgewassen die de mens verbouwde en met een reden! Het bevat heel veel belangrijke voedingsstoffen die met name in de zaden zelf in sterk geconcentreerde vorm voorkomen. Zo vind je in de zaden een uitzonderlijke concentratie aan hoogwaardige eiwitten (dus met een hoge Netto Eiwit Benutting), oliën waaronder omega-3, -6 en –9, een aantal mineralen waaronder magnesium, kalium, ijzer en koper, de vitamines C, E B1, B2, B3 en B6 en vezels. Niet niks, hé?

Het is wel redelijk super

Concreet vertaald zich dat in deze voordelen:

 • Hennepzaad zou het risico op hartziekte kunnen verlagen
 • Hennepzaad en -olie kan gunstig werken bij huidaandoeningen
 • Het is een geweldige bron van plantaardige eiwitten
 • Het kan de symptomen van PMS en menopauze verminderen

En dat allemaal in zo’n mini-zaadje hé!

Hoe hennepzaad gebruiken?

De opties zijn eindeloos. Ik geef je er een aantal:

 • Smaakmaker en crunchiness in je salades
 • Past perfect in smoothies (na het mixen)
 • Als basis voor hummus
 • Lekker in falafelballetjes
 • Het meel is ideaal voor glutenvrij brood of gebak
 • Voeg het toe – samen met andere noten – in je yoghurt!
 • Hennepzaadmelk als vervanging voor sojamelk (waarom ik geen fan ben van soja)

Hennepzaad is pas eetbaar in gepelde vorm. Dagelijks 1 – 2 eetlepels hennepzaden kan voor een enorme gezondheidswinst zorgen. Pas wel op dat je gepelde hennepzaad koopt van goede kwaliteit. Het is namelijk gevoelig voor schimmels…

Welke koop je best?

Let op, het meeste hennepzaad is afkomstig uit China. Omdat het niet altijd duidelijk is hoe veilig hun productiemethoden zijn, kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor een biologisch product dat afkomstig is uit Europa. Hennep is een makkelijke plant omdat het op veel plekken goed kan groeien en van nature resistent is tegen onkruid en ongedierte. Hennep is een duurzaam product dat kan bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Win-win toch?

*zet hennepzaad op haar boodschappenlijstje*

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.