blog

categorie:

Voeding

Allergie vs. Intolerantie: de verschillen en must knows

Blog: allergie vs. intolerantie - kirstenvercammen.be

Allergie en intolerantie: twee woorden die we tegenwoordig jammer genoeg regelmatig te horen krijgen. Het lijkt zelfs elk jaar toe te nemen. Maar is dat echt zo? Wat is het verschil tussen de twee en kan je er ooit vanaf geraken? Call me Sherlock, want ik zocht het voor je uit!

Verschil moet er zijn

Bij een allergie schiet ons immunsysteem in actie. Eiwitten die heel normaal zijn in onze voeding worden als indringers aanzien en aangevallen door speciaal daarvoor aangemaakte antistoffen. Elke keer als één van die eiwitten dan het lef heeft om ons lichaam binnen te dringen, staan die antistoffen paraat.

Bij een intolerantie doet ons afweersysteem niet mee en er worden dus geen antistoffen aangemaakt. Je kan in de meeste gevallen wel af en toe genieten van de voeding waarvoor je intolerant bent. Maar krijg je er te veel van binnen, dan beginnen ook de ongemakken zoals:

  • Een jeukende huid en uitslag
  • Hoofdpijn
  • Een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid en krampen

Je darmmicrobioom

Ik heb het al eerder met je gehad over het belang van een gebalanceerd darmmicrobioom. Kom je uit de lucht gevallen? Neem dan zeker een kijkje naar dit artikel. Wanneer die balans ver te zoeken is, kan een lekke darm één van de gevolgen zijn. En geloof me, dat wil je niet.

Want als je te maken krijgt met een leaky gut, komen voedselallergieën en -intoleranties meteen bij je aankloppen.

Doe de test!

We hebben allemaal wel eens een slechte curryworst gegeten met een innige toiletomhelzing als resultaat. Dat betekent echter niet meteen dat je een allergie of intolerantie hebt. Hoe je wél kan testen of je een bepaalde voedingsstof beter mijdt, leg ik je uit aan de hand van de volgende stappen.

  • Houd een eetdagboek bij

Je kan enorm veel leren door een tijdlang te noteren wat je eet en drinkt. Schrijf bij elke maaltijd eventuele klachten op. Na een tijdje zal je zelf een patroon ontdekken van ongemakken of reacties die gepaard gaan met bepaalde voedingsstoffen.

  • Laat een bloedtest afnemen

Hierin kunnen eventuele antistoffen aan het licht komen en weet je meteen welke allergieën jij op je lijst mag schrijven.

  • Doe de priktest

Bij een priktest worden er kleine druppels van bepaalde allergenen op je huid geplaatst. Na een kleine prik per druppel ontstaat er huidreactie wanneer je allergisch bent. Op die manier kom je snel te weten welke allergieën jij ontwikkeld hebt.

Is er een remedie?

Bij een allergie vermijd je het voedsel waarop jouw lichaam reageert. Wanneer je intolerant bent, is het een kwestie van af te tasten hoe ver je kan gaan. Zo kan een wolkje melk in je koffie misschien geen kwaad, terwijl een glas melk meteen je buik zal doen rommelen.

Heb je een eetdagboek bijgehouden? Dan sta je nu al een streepje voor, want dan weet je al welk lekkers jij best op een laag pitje zet.

Allergieën en intoleranties kunnen komen en gaan. Dat is goed nieuws! Want dat betekent dat je binnenkort misschien wel weer kan genieten van een ijsje. Geef je immuunsysteem een duwtje in de rug door je darmslijmvlies te versterken. Dat doe je door een gebalanceerd voedingspatroon en wat extra hulp van Bromelaine, Selenium, Vitamine A en D en Glutamine.

Kan je wat hulp gebruiken bij het bijhouden van zo’n dagboek? Stuur me dan gerust een berichtje. Maar hey, no pressure! Daar ben ik allergisch voor.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.