blog

categorie:

Voeding

De voordelen van alcoholvrije tequila

Did I say tequila? Whoop whoop, yes! (Wel die zonder alcohol!) En ga ik het ook nog eens hebben over de voordelen hiervan? Dubbel ja! Ik ben er zeker van dat jij dit lekker drankje wilt uitproberen na het lezen van mijn blog vandaag.

Waarom jij alcoholvrije tequila moet drinken!

First things first: wat zit er in die alcoholvrije tequila? Simpelweg water, limoensap en gekleurd zout. Ik leg je graag uit waarom de laatste twee ingrediënten zo belangrijk zijn.

Zout

De voordelen van het zout? Het heeft een positief effect op de intestinale gezondheid. Daarmee bedoel ik eigenlijk mee dat het anti-microbiële en anti-parasitaire eigenschappen bezit. Dat is niet alles, zout voedt ook de bijnieren. Dit zijn 2 walnoot-vormige klieren die bovenop de nieren liggen. Ze zijn verantwoordelijk voor de productie van hormonen die betrokken zijn bij het regelen van het energieniveau en het stressmanagement, zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol.

Het is belangrijk dat je voor deze tequila werkt met gekleurd zout. Himalayazout is het meest beschikbaar hier in België, maar als je wilt werken met Keltisch zout (grijs) is dat ook helemaal toppie. Het wit tafelzout is daarentegen geen optie. Het is ontdaan van alle elektrolyten tot op het niveau dat je het bijna geen zout meer kan noemen. Het is dood. Helaas is er nog meer bad news: het zout wil terug ‘leven’ en zal vanaf het moment dat het in je lichaam zijn minerale vrienden terugvindt, jou beroven van de nutriënten in je lijf. Dieven zijn het! Weg met ze!

Zout is ook belangrijk wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt of intermittent vast. Strooi dan zeker wat zout in je water want voor elke gram glycogeen die je consumeert, kan je 4 gram zout ophouden. Dus wanneer je je glycogeenreserves uitput door weinig koolhydraten te eten, neemt automatisch ook je urineproductie toe. Met andere woorden, dat beetje zout helpt je lichaam om vocht vast te houden.

Limoen

Natuurlijk heb je ook enorme baat bij limoensap omdat het een positief effect heeft op de pH van je lichaam. Het heeft een alkaliserend (meer base-vormend) effect op het metabolisme. Ja, ondanks die zure smaak knipoog. In de nacht daalt de pH van ons lichaam om zo de hepatische biotransformatie (= het omvormen van schadelijke stoffen tot onschadelijke stoffen door je lever. Dit gebeurt in 2 fases) te optimaliseren. ‘s Ochtends moet de pH meer alkaal worden zodat de energieproductie in de cellen wordt geoptimaliseerd. Dat brengt mij tot de belangrijke boodschap: Een optimale pH, vooral in de ochtend, leidt tot meer energie en een betere fase 1-2 biotransformatie.

Nope, ik ben nog niet klaar over die limoenen! Ze bevatten ook veel citroenzuur, wat omgezet wordt tot citraat. Ci-watte? Citraat is een stofje dat gegenereerd wordt uit koolhydraten, eiwitten en vetten. En deze wordt dan weer op zijn beurt omgezet in energie. Dit allemaal betekent dat citraat uit limoenen een veel snellere en beter beschikbare vorm van energie is. Het heeft ook een preventief en verbeterend effect op nierstenen aangezien het de vorming van calciumoxalaat kristallen tegenhoudt.

Niet heel onbelangrijk, citraat heeft ook indirect effect op je slaap, geheugen en aandacht. Hoe dan? Wel, citraat wordt ook geconverteerd in een aantal belangrijke producten, waaronder acetylcoënzyme A. Dit is een belangrijke voorloper van de neurotransmitter acetylcholine. Acetylcholine is in de hersenen nodig voor o.a. de REM slaap (je diepe slaap).

Uhhh, receptje asjeblief!

Zal ik je nu uit je lijden verlossen en je het precieze receptje bezorgen? Tuurlijk, mannekes! Het volgende heb je nodig:

  • 1/4de theelepel gekleurd zout (Are you a die hard? Oke, doe dan maar wat meer!)
  • Een scheutje limoensap (Da’s gelijk aan een halve of 1 limoen bij mij)
  • Een glas water
    • Extra tip: doe 1 helft water op kamertemperatuur en de andere helft licht gekookt. (Zo lost het zout beter op!)

Zo, dat flatsen we dan in mekaar! Nu heb je je alcoholvrije tequilalala. Drink het vlak na het opstaan en zoveel water als je nodig hebt (min. 200 ml). En goed roeren hé!  Als kers op de taart vertel ik je graag dat dit receptje je helpt met meer energie én vermindering van je buikvet. Jazeker, da’s super graag gedaan seh!

Even nog een kleine disclaimer: Ook tijdens je zwangerschap kan je deze alcoholvrije tequila drinken. Naast alle voordelen die ik je eerder vertelde, werkt het bovendien enorm hydraterend. En dat is iets waaraan je als zwangere vrouw éxtra aandacht moet besteden.

Dus morgenochtend start jij de dag met een lekkere shot tequila. Pas op hé, ik heb het dan over deze versie. Ik beloof je dat het één van de simpelste veranderingen is met het grootste effect.

Wil je nog meer van deze simpele veranderingen toepassen in je dagelijks leven. Hold up, I’m here! Als je hierop klikt, kom je de volledige uitleg tegen over SHARP., mijn online coaching traject. Ik begeleid jou naar de gezondste en beste versie van jezelf.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.