blog

categorie:

Voeding

Gracieus ouder worden zonder AGE’s

Anti-aging. Is er nog iemand die dat een vreselijke term vindt? Persoonlijk ben ik blij dat we ouder mogen worden en die kraaienpootjes zijn in mijn ogen gewoon lachrimpels (of ervaringslijnen). Maar we kunnen er niet onderuit dat ouder worden ook nadelen met zich meebrengt. Dus wanneer we de kans krijgen om gracefully te verouderen, dan grijpen we die met beide handen, toch? I’ve got you!

AGE’s, wablieft?

AGE staat voor Advanced Glycation End Products. Deze stouteriken zijn de verbindingen tussen eiwitten of vetten en suikers in onze voeding. Als gevolg van deze verbindingen ontstaan sterke, vrije radicalen. Als je mij al even volgt, weet je dat dat niet mijn beste vrienden zijn.

En nu gaan deze vrije radicalen zelfs zo ver dat ze onze kans om gezond oud te worden in de weg staan. Het lef! Maar dat is natuurlijk buiten mij gerekend. Want ik geef je graag een paar tips mee om dit tegen te gaan.

Wat is het gevolg?

Maar eerst is het tijd voor wat theorie. Want wanneer ik het over oud worden heb, spreek ik niet enkel over een lossere huid en een permanente frons op je voorhoofd. Het is helaas iets gevaarlijker.

AGE’s veroorzaken namelijk onder andere diabetes en de complicaties ervan, zoals oog-, nier-, hart- en vaatproblemen, insulineresistentie, alzheimer, nierfalen en ontstekingsziektes. Indien je één van deze ziektes hebt, kan je lichaam ook zelf meer AGE’s produceren en worden ze bovendien niet goed afgebroken.

Je las het correct, AGE’s kunnen oorzaak én gevolg zijn van deze ziektebeelden. De les die ik hieruit trek, is dat we deze bastards best beperken in onze voeding.

Waar komt het in voor?

Zoals met alles in het leven is ook hier beperkte inname aangeraden. Maar waar vinden we die AGE’s terug? In natuurlijke voeding. You heard it right. AGE’s zijn vooral terug te vinden in vlees, vis, zuivel en noten. Het probleem zit ‘m echter niet in deze voeding. De AGE’s die daarin terug te vinden zijn, kunnen redelijk snel en makkelijk worden afgebroken door ons lichaam.

Maar dit is waar het tricky wordt. Het risico ontstaat namelijk tijdens de bereiding van deze voeding. Ons lichaam is perfect in staat om 8.000 kilo-eenheden te verwerken per dag. Als je weet dat een Big Mac er bijna 18.000 heeft, snap je al snel dat we niet goed bezig zijn.

Hoe kunnen we dit beperken?

Begin met de volgende tips om je AGE’s te beperken.

  1. Gebruik lage temperaturen bij het koken. Het zal wat langer duren, maar je lichaam zal je dankbaar zijn. Of af en toe rauwe groenten is ook een optie. Als je het goed verteerd natuurlijk.
  2. Maak zelf je marinades. Voorverpakt, gemarineerd vlees uit de winkel bevat namelijk enorm veel suiker en daardoor meteen een hele hoop AGE’s.
  3. Gegrilde groenten bevatten minder AGE’s dan gegrild vlees. Vervang je steak dus gerust eens door een paprika.

Maar nu even genoeg over AGE’s en over naar KGB’s… Kei Goed Bezig!

Meer tips? Die vind je terug via mijn blog. Neem gerust een kijkje en begin vandaag nog met een gezonde levensstijl.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.