blog

categorie:

Voeding

Waarom je best even op je tanden bijt tijdens het kauwen

Heb je er ooit op gelet hoeveel keer je kauwt op een hap eten? Hoe vaak je jouw voedsel kauwt, heeft een grote invloed op het vermogen van je lichaam om te verteren en de voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. Daarbij heeft het ook impact op spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel.

DE FUNCTIE VAN SPEEKSEL

Verteren begint namelijk in je mond. Zodra we voedsel in onze mond stoppen, komt ons speeksel er mee in contact. Speeksel heeft meerdere eigenschappen die voedsel helpen afbreken. Speeksel bestaat uit water, elektrolyten (zouten), slijm en enzymen. Deze enzymen zijn eiwitten die helpen om je voedsel af te breken. Het enzym dat aanwezig is in het speeksel is alfa-amylase dat koolhydraten afbreekt. Speeksel helpt daarnaast ook om het voedsel te bevochtigen en je mond en tanden gezond te houden. Je kan dus al een serieuze voorsprong maken in je vertering door goed te kauwen.

Zodra het voedsel de maag bereikt, stopt het enzym alfa-amylase met werken. Maagzuur breekt namelijk de functionele delen van dit enzym af. Wanneer het voedsel vanuit de maag in de dunne darm komt, worden de galzuren toegevoegd voor de spijsvertering. De galzuren beginnen het voedsel af te breken aan de oppervlakken die het kan bereiken. Dus hoe kleiner het voedsel, hoe makkelijker de afbraak zal zijn. Dit belast je spijsvertering minder en maximaliseert de hoeveelheid voedingsstoffen die je uit het voedsel opneemt. Kauwen is dus de boodschap!

LANGER VERZADIGD

Je eten kauwen kost natuurlijk wat meer tijd. Maar studies hebben aangetoond dat je gevoel van verzadiging merkbaar begint te worden ongeveer 20 minuten nadat we zijn begonnen met eten. Hoe sneller we eten, hoe meer voedsel we tegen die tijd zullen hebben opgegeten! Als je je voedsel goed kauwt, zal de hoeveelheid die je eet voor je je verzadigd voelt, afnemen. En niet alleen zal het de hoeveelheid die je eet verminderen, maar het zal je ook langer verzadigd houden. Van een win-win gesproken!

Hoe meer aandacht we hebben voor het voedsel dat we eten, hoe langer onze verzadiging zal duren. Je lichaam registreert je voedselinname het beste wanneer alle aandacht naar het voedsel gaat. Als we goed kauwen, betekent dit meestal dat we aandacht hebben voor het voedsel dat we eten. Hello, mindful eten!

HOEVEEL JE BEST KAUWT

Ik adviseer je om 20-25x per hap te kauwen. Veel hé? But try this: tel de hoeveelheid die je op je eten kauwt tijdens je volgende maaltijd, en werk dan langzaam omhoog. Voeg gewoon tijdens de volgende maaltijden 5 extra keren kauwen toe aan elke hap en bouw het op tot ongeveer 20-25x per hap.

Probeer ook dit eens: neem een hap en begin te kauwen. Blijf gewoon kauwen. Na een tijdje zul je merken dat je mond meer leeg raakt. Je mond heeft natuurlijke mechanismen om het voedsel dat genoeg gekauwd is, naar je keel te bewegen zodat je het kunt doorslikken. Kortom, je lichaam vertelt je wanneer voedsel klein genoeg is gekauwd om te worden ingeslikt. Je moet er gewoon naar luisteren, bangelijk hé?

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.