blog

categorie:

Voeding

Lees je lichaam: dit zegt jouw tong over je gezondheid

Je tong is één van de sterkste spieren in je lichaam. Ze is ook een wonderbaarlijk snelle genezer. Denk eens even terug aan een moment waarop je op je tong beet (auwtch!) of die hete soep je tong verbrandde (dedoeme!). Dat deed even pijn, maar een dag later is er meestal niets meer van je leed te bespeuren. Dat is de magie van het menselijk lichaam, he mannekes! Maar je tong is niet enkel de superheld van je gezicht, ze is ook een spiegel naar de rest van je lichaam en daar wil ik het vandaag met je over hebben.

Blog: tong gezondheid

Je tong vanbinnen

Heb je soms last van een gezwollen en rode (meer dan normaal) tong? Dan heb je last van Glossitis en dat is te wijten aan een B12 tekort. Je vindt deze vitamine terug in vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Kan jij je tong 60 seconden uitsteken zonder dat deze overmatig begint te trillen? Goed bezig. Wanneer dat niet het geval is, is er sprake van sympathische dominantie, met andere woorden: jouw stressniveau is through the roof en jij moet dringend meer rust en ontspanning nemen.

Je tong vanbuiten

Je tong hoort niet bedekt te zijn met een slijmfilm. Slijm is namelijk de eerstelijnsdefensie die onze interne keuken beschermt van externe slechteriken. Ons slijmvlies loopt van mond tot kont, waarbij de mond dus het eerste station is van dit hele slijmkanaal… (yum). Dus als er enige problemen zijn in het slijmvlies in de darmen, uit zich dat ook in het slijmvlies in de mond, en vice versa.

Candida op je tong, of rode vlekken, kunnen een indicatie zijn voor… vanalles. Maar het vraagt dus wel om wat extra onderzoek, meestal met betrekking tot je immuunsysteem. Een gele laag wijst dan weer op issues met je lever.

Karteling aan de zijkant van de tong is een vaak voorkomend probleem, waarbij de tong opzwelt. Hier ligt voedselintolerantie vaak aan de oorzaak van het probleem.

Toch liever je hart op je tong?

Steek ’s morgens bij het tandenpoetsen zeker eens even je tong uit om een algemene check te doen. Zoals je ziet kan je zo veel leren van dit lichaamsdeel.

Bovenvermelde problemen zijn vaak te verhelpen, je moet enkel weten waar je zoektocht best begint. Graag gedaan, zenne!

Maar ik snap als geen ander dat het moeilijk is om een checklijst bij te houden over je hele lichaam. Zal ik dan dat checklijstje voor je zijn?

In mijn online programma SHARP. loods ik je namelijk doorheen de jungle van trainingtips en voedingsadvies, persoonlijk op maat van jou*.

*Join Team SHARP. now! Klik hier voor alle info en schrijf je snel in.

Ik zie je dan daar, he!

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.