blog

categorie:

Mindset

Tinnitus(ssss) en mijn tips om het te vermijden

Blog: tinnitus

Mensen die kampen met tinnitus of weten wat het inhoudt, zullen de titel waarschijnlijk wel begrijpen. De haren op je lijf zullen wel rechtop gaan staan als je aan dat sissend geluid denkt. Maar wat is het precies, dat irritant geruis in je oor? En kan je ervan af geraken? Vandaag beantwoord ik je vragen! Houd je pen en papier maar klaar, Kiki to the rescue!

Wat is het?

Ik heb net al verklapt wat tinnitus of oorsuizen is. Maar hoe komt het nu precies dat dat vervelend zit te doen in jouw oren? Wel, het gehoororgaan geeft door aan je hersenen dat er een geluid is, maar er is in werkelijkheid helemaal geen aanwijsbare geluidsbron. Als je kampt met tinnitus, ervaar je dus een soort van geruis of gepiep. Dat geluid is niet hetzelfde voor iedereen.

Wist je dat 15 tot 25% van de belgische bevolking ooit eens te maken krijgt met tinnitus?

Wat zijn mogelijke oorzaken?

Tinnitus kan je onderverdelen in 2 grote groepen:

 1. Pulsatiele tinnitus Een bonkend geluid dat meestal veroorzaakt wordt door een aandoening van de bloedvaten.
 2. Niet-pulsatiele tinnitus Dit geeft een continu geluid waarvan de oorzaak moeilijk te ontdekken valt. Het kunnen er meerdere zijn of het is gewoon onmogelijk een aanleiding te vinden. Hieronder lijst ik enkele mogelijke oorzaken voor jou op:

 • Blootstelling aan overmatig lawaai
 • De ziekte van Menière
 • Otosclerose (abnormale verbening in het middenoor)
 • Ouderdomsdoofheid
 • Problemen aan het kaakgewricht
 • Magnesiumtekort

Kan je ervan af geraken?

Million dollar question… Helaas heb ik hier geen positief antwoord op. Oorsuizen geneest doorgaans niet. Maar een grote geruststelling hierbij is dat het gaat om een ongevaarlijke aandoening. Wanneer het oorsuizen een gevolg is van bijvoorbeeld otosclerose of een bloedvatafwijking, kan een operatie een oplossing bieden.

Wat kan je zelf doen?

Zoals altijd, geef ik je ook vandaag enkele tips waarmee je aan de slag kan om die vervelende tinnitus te verhelpen

Aanschouw, enkele natuurlijke remedies tegen tinnitus:

 1. Massage en acupunctuur

Het kan zijn dat tinnitus het gevolg is van gespannen/stijve spieren in de rug, nek of kaak. Een hulpmiddel dat verlichtend kan werken, zijn rek- en strekoefeningen. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat massage in combinatie met acupunctuur ook tot een gewenst resultaat kan leiden.

 1. Voeding

Jup, ook hier kan voeding weer helpen. Man man man, nu zou je echt beginnen denken dat voeding toch heel waardevol is… (knipoog). Een recente studie nam het verband tussen voeding en tinnitus onder de loep. Daaruit is gebleken dat groenten, fruit, eiwitten, vitamine B12 en vitamine D de kans op tinnitus kunnen verlagen. Daartegenover heb je een overmaat aan vet, calcium en ijzer die de aandoening juist kunnen opwekken. Alcohol drinken is ook niet heel verstandig bij tinnitus, het kan de klachten sterk verergeren.

 1. Acceptatie

Wanneer je geen remedie vindt tegen tinnitus, is er het vervelende advies om het te accepteren. Vechten tegen deze aandoening gaat je helaas niet verder helpen, in tegendeel zelfs… Het bewust verleggen van je focus op andere zaken dan oorsuizen, kan je helpen er mee te leven.

Voorkomen is beter dan gene.. Vul zelf maar aan! Laten we daarom afsluiten met gemakkelijke tips om oorsuizen niet zelf in de hand te werken: bescherm je oren tegen luide geluiden. Gebruik oordopjes of oorbeschermers.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan de juiste voeding een impact hebben op tinnitus. Wil je graag begeleid worden in het vinden van de voeding die jij nodig hebt? Voor jou staat mijn nieuw programma SHARP. klaar. Daarin begeleid ik je in voeding en beweging om zo jouw doel te bereiken. Voor meer informatie, kan je hier terecht. Ik zie je dan daar, he!

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.