blog

categorie:

Voeding

De beste keuze als je een glaasje alcohol wil drinken

pinterest rode wijn gezond

Toen ik deze week vroeg aan mijn vriend: waarover zal ik deze week schrijven? Antwoordde hij, schrijf eens wat we wél mogen.

En hij heeft gelijk, de voorbije weken had ik het over wat je best zo veel mogelijk vermijdt. Terwijl ik geen voorstander ben van de onderverdeling ‘goed of slecht’. In alles zit nuance en je kijkt altijd naar het geheel. Geen ingezoom op details…
Ik ga zoveel mensen blij maken vandaag, inclusief mezelf. Want we hebben het vandaag over rode wijn. Mijn lievelingsdrankje.

Nu, in zijn geheel is alcohol zelf een toxische molecule die door je lever moet afgebroken worden, je lever sterk kan overbelasten en je darmflora verstoort. Alcohol kan op korte tot langere termijn zorgen voor tijdelijk geheugenverlies, lever-, nier- en hersenbeschadiging, maagzweren, spijsverteringsstoornissen, verstoring van de hormonale balans, tot zelfs sommige kankers.

Nu iedereen laten stoppen met alcohol drinken is een utopie (incl. mezelf… I love wine mmmm). Maar wat is dan de beste keuze? Wel, rode wijn is de minst schadelijke.

“En waarom mag ik vragen?”
Rode wijn is rijk aan fytohormonen en polyfenen. Dat zijn stofjes die ons helpen beschermen tegen hartziekten. Polyfenolen verhinderen de vorming van bloedstolsels, één van de belangrijkste oorzaken van hartaanvallen.

“En hoeveel dan wel?”
1 glas rode kwaliteitswijn per dag heeft een positieve invloed op de gezondheid van hart en bloedvaten.

Mààr vanaf 2 glazen heft het negatieve effect van alcohol het positieve effect van polyfenolen op.
Je raadt het al, vanaf 3 glazen: negatieve effect > positief effect.

Wat is jouw favo alcoholisch drankje?

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.