blog

categorie:

Mindset

Tik tok zegt de Orgaanklok

De Chinese orgaanklok, ooit al van gehoord? Awel, dat is jouw eigen energetische klok die een rol speelt in je gezondheid, humeur én energieniveau. Hoe je de batterijen van deze klok oplaadt en al zijn features het allerbeste gebruikt, dat vertel ik je in dit artikel. Tik tok, tik tok!

De Chinese orgaanklok: Wat is het?

Onze Chinese vrienden zijn altijd al ver voor geweest op onze Westerse gezondheidsvisie. Zo weten zij al duizenden jaren dat onze energie afkomstig is van een goede samenwerking tussen onze organen. Of eerder orgaansystemen, en daarvan hebben we er maar liefst 12.

Elk orgaan krijgt per dag 2 uur lang de hoofdrol. Dat betekent dat dat orgaan gedurende die 2 uur extra hard aan het werk gaat. 12 uur later zit datzelfde orgaan dan weer in rustmodus. Op die manier komen 12 organen aan de beurt op onze innerlijke, energetische klok.

Het fijne daaraan is dat je precies weet wanneer jouw lichaam iets nodig heeft of net niet. Vind je het nog wat ingewikkeld? No worries, ik ga er graag samen met jou wat dieper op in.

De klok rond energie

Om je een idee te geven welke orgaansystemen wanneer actief zijn, som ik ze hieronder even voor je op. Remember: kleine veranderingen helpen je al een heel eind verder. Durf dus te experimenteren met jouw ideale energetische klok! Hier gaan we.

01u00 tot 03u00: Lever

Detox time! Dit is het moment waarop jouw lever overgaat tot actie en het ontgiftingsproces start. Wat je lever van jou nodig heeft op dit moment? Slaap!

03u00 tot 05u00: Longen

Tijdens deze 2 uren geniet je van prime time voor je ademhaling. Misschien kan je eens iets vroeger opstaan voor een meditatiesessie. Wat denk je?

05u00 tot 07u00: Dikke darm

Moet je meteen na het wakker worden naar het grote toilet? Dat komt doordat onze dikke darm tijdens deze 2 uren het meeste werk verzet.

07u00 tot 09u00: Maag

Herinner je je nog het gezegde waarin je ’s ochtends best eet als een koning? Awel, die koning heeft gelijk. Want tussen 7 en 9 uur is je maag druk in de weer met het verwerken van je voedsel. Net daarom zegt men vaak in dezelfde ademteug dat je ’s avonds idealiter kleine maaltijden nuttigt. En kijk eens aan, dat is dan net 12 uur verder.

09u00 tot 11u00: Milt

In het ideale scenario heb je nu net gegeten en gaat je milt aan de slag met het opnemen van de voedingsstoffen die je net hebt binnengekregen. Top tip: Nu is het beste moment om je brein te laten werken.

11u00 tot 13u00: Hart

Aah, daar is ie dan; onze pompende motor. Omdat je hart nu wat harder werkt dan op andere momenten, betekent dit ook wel een daling in je concentratievermogen. Maar je hebt net, samen met je milt, 2 uur kunnen doorknallen, toch?

13u00 tot 15u00: Dunne darm

Je lunch wordt verwerkt en de voedingsstoffen worden door je dunne darm nu optimaal benut. Ga gerust een wandeling doen, daar is het nu het ideale moment voor.

15u00 tot 17u00: Blaas

De meesten van ons krijg nu een middagdipje. Ik persoonlijk wat minder en ik deel graag hoe dat komt. Een dipje (en letterlijk een te grote dip in je bloedsuikerspiegel) komt neer op te weinig hydratatie. Drink doorheen de ochtend en middag voldoende water en neem er ook nu gezellig een theetje bij of eet meer eiwitten en vetten ‘s middags. It works wonders!

17u00 tot 19u00: Nieren

Je nieren zijn nu aan de beurt! Ook zij doen mee aan het ontgiftingsproces. Goed nieuws, want jij kan daarbij helpen door iets kleins te eten.

19u00 tot 21u00: Bloedsomloop

Wil je informatie opnemen? Dan is het nu de geschikte tijd om je boek open te slaan. Maar voor de liefhebbers is seks nu ook ideaal. Choose wisely!

21u00 tot 23u00: Verwarmer

Euh, welk orgaan is dit? Je verwarmer is eerder een energetisch systeem dat je lichaam in balans houdt. Maar het is zeker zijn plekje op de orgaanklok waard.

23u00 tot 01u00: Galblaas

Deze Charel zorgt voor je zelfvertrouwen? Ik hoor het je al zeggen: “Huh? Wat hebben organen daar nu weer mee te maken?”

Say no more!

Onze orgaanklok en onze emoties

Volgens de Chinese gezondheidsguru’s kan je met het juist lezen van je orgaanklok je emoties controleren.

Wanneer je angst ervaart, is dat vaak een teken dat je nieren niet optimaal werken.

Ga je een nachtje stappen en krijgt je lever niet voldoende rust tijdens zijn actieve uren, dan kan je boos of gesfrustreerd worden op een bepaald moment. Hello, hangover! Ofwel is je lever letterlijk overbelast (overtoxificatie), ofwel kamp je met opgekropte woede. Beide redenen kunnen de oorzaak zijn van het feit dat je altijd wakker wordt tussen 1u en 3u.

Je longen zijn dan weer gelinkt aan verdriet. Word je regelmatig wakker tussen 3u en 5u, dan kan dat duiden op onverwerkt verdriet (bewust of onbewust).

Het is tijd!

Ik denk dat we het er ondertussen allemaal over eens zijn dat we meer zijn dan enkel onze organen. Energie hoort ook bij een mooie balans en als je deze twee noodzakelijkheden netjes op elkaar afstemt: magic!

En hey, ik wil niet beweren dat dit nieuwe informatie is, hoor. De oude Grieken en Native Americans zouden me snel tegenspreken. Want zij geloofden ook al in dit principe.

Wat ik wel met zekerheid durf te zeggen is dat ik je kan helpen bij het vinden van die balans. En dat doen we toch gewoon allemaal samen in mijn online coachingtraject SHARP. Daarin geef ik je de persoonlijke begeleiding in je voedings- en bewegingspatroon die je nodig hebt.

Ben je klaar voor een leven vol energie? Join Team SHARP. now! Klik hier voor alle info.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.