categorie:
Toxic behaviour: Het ABC van ontgifting
Het klinkt aanlokkelijk, he? Die reclames over sapjeskuren die je een totale ontgifting beloven. Ik moet toegeven dat ik het vervelend vind om je bubbel te poppen, maar dat hoort nu eenmaal bij mijn job als energy dealer. Reality check: zo’n sapje gaat dus niet al je problemen oplossen. Hoe de ontgifting in ons lichaam wel werkt en hoe jij dat proces kan ondersteunen? Daar vertel ik je nu wat meer over.
Wat is ontgiften?
In het kort gaat het om het afscheiden van afvalstoffen. Zo, dat was het dan voor vandaag. Ik zie je graag volgende week terug. Grapje, he! We gaan in dit artikel samen even op reis met onze lichaamssappen en afvalstoffen. Ready?
De eerste afspraak die we maken is dat we vanaf nu spreken over lichaamsvochten in plaats van lichaamssappen, want geeft toe; dat klinkt een beetje nasty. Ik lach er wel wat mee, maar die lichaamsvochten zijn enorm belangrijk voor de goede werking van onze organen. Er zit ook maar liefst 9 liter van deze juices in ieders lichaam dus we kunnen er maar beter goed voor zorgen.
Welke organen helpen bij ontgifting?
Ieder orgaan doet beroep op lichaamsvochten om toxische stoffen te verwijderen. Als je je bedenkt dat we dagelijks heel wat giftige stoffen binnenkrijgen, weet je dat dit ook echt nodig is.
De voorbije decennia is de aanwezigheid van toxiciteit alleen maar gestegen. Denk bijvoorbeeld aan een slecht eetpatroon, milieuvervuiling, pesticiden, zware metalen, resten plastic,… Zoals je ziet, is de lijst jammer genoeg eindeloos.
Het goede nieuws is dat ons lichaam perfect in staat is om de leuze ‘sashay away’ te gebruiken voor deze gifstoffen., met wat hulp van onze vrienden de lever, nieren, pancreas, gal en darmen. Zij werken namelijk elke dag samen om jouw lichaam zo gezond mogelijk te houden.
Hoe werkt de ontgifting precies?
Maar hoe dan? Awel, het hele ontgiftingsproces gebeurt in 2 grote fases.
- Fase 1:
Alle schadelijke stoffen worden verzameld en opgesplitst in kleinere deeltjes. Zo wordt het makkelijker om ze onschadelijk te maken. Het gevaar bestaat er wel in dat die kleinere bastards mogelijks schade berokkenen aan omliggende weefsels wanneer ze niet aan andere stoffen gebonden worden. De naam van deze stouteriken? Intermediare metabolieten.
- Fase 2:
Fase 2 is de held van de dag want hierin worden deze intermediare metabolieten omgevormd tot niet schadelijke moleculen. Vanuit de lever zetten ze dan hun weg verder via:
- De nieren en je urine, rechtstreeks het toilet in.
- De darmen, waardoor de gifstoffen met een kleine tussenstop bij de gal en pancreas, dezelfde bestemming hebben.
Zijn detoxsapjes a thing?
Nope, nein, njet! Zoals met alle voedingsgerelateerde marketingstunts moet je ook hiermee oppassen. De sapjes die gepromoot worden als ‘ontgifters’ zitten vaak vol met schadelijke stoffen. Oh, de ironie!
Maar, yep er is een maar, dat betekent niet dat je niet zelf aan de slag kan met je eigen ontgiftingshelpers. De leider van die toxics-be-gone-squad? Yours truly!
Zoals altijd help ik je op weg met wat praktische tips, maar laat ik het effectieve werk over aan jou. You got this!
Hulp voor je ontgiftingssysteem
Gelukkig bestaat er een ellenlange lijst met voedingsmiddelen die je helpen om het merendeel van de gistoffen uit je lichaam te kapow’en. Neem de volgende lekkernijen dagelijks op in je voedingspatroon en dan is zelfs de sapcentrifuge overbodig:
- Bloemkool
- Linzen
- Broccoli
- Grapefruit
- Haver
- Komkommer
- Hennepzaad
- Citrusvruchten
- Uien
- Knoflook
Ben jij ook zo’n sucker voor lijstjes als ik? Dan zit je hier goed. Want er komt nog een lijstje aan met kruiden die je ontgiftingsproces ondersteunen:
- Paardenbloem
- Kurkuma
- Artisjok
- Witlof
- Astralagus (Vlezige Hokjespeul)
- Bieten
Wil je toch een meer gepersonaliseerd plan voor een clean slate? Dan is mijn programma SHARP. wat je nodig hebt.
Detox away, my friend!