blog

categorie:

Voeding

Lees je lichaam: Dit zeggen jouw ogen over je gezondheid

Je ogen zien niet enkel wat je nodig hebt. Ze laten ook zien wat je mist. Dat werd snel filosofisch, he! Maar even alle mopjes terzijde. Je lichaam is een wonderlijke machine die op tijd en stond eens aan de alarmbel trekt om je te vragen net wat meer aandacht te schenken aan een bepaald deel ervan. Dat doet het onder andere door je boodschappen te sturen via je ogen. Zullen we eens een kijkje nemen (mopje nr. 1) naar wat jouw ogen je zoal proberen te vertellen?

Rond je ogen

Donkere kringen onder de ogen kunnen wijzen op een slaaptekort. Je lichaam ondergaat hierdoor enorme stress en laat je op deze, iets minder fraaie manier, zien dat je best je slaappatroon even onder de loep neemt. Maar die donkere japers onder je ogen kunnen ook een gevolg zijn van blootstelling aan schimmel, lever- of galblaasdisfunctie, overgevoeligheid aan bepaalde voeding of zelfs ademhaling via de mond in plaats van je neus.

Heb je eerder last van rode cirkels rond je ogen? Dan zijn allergieën of toxines in je omgeving de boosdoeners. Dit kan gaan van skincare producten en make-up, tot kaarsen en huisstofmijt. Het kan zeker geen kwaad om je chemische intake te inventariseren en te kijken waarin je kan beginnen snoeien.

Puffy ogen (we’ve all been there) worden dan weer veroorzaakt door parasieten, voedselintoleranties, blootstelling aan schimmel of een probleem met je nieren (heb je al genoeg gedronken vandaag?).

Wanneer je lijdt aan een ijzertekort, dehydratatie op celniveau of toxische belasting, dan zijn ingezakte ogen vaak het stil alarm dat je lichaam laat luiden. Gewoon de batterij eruithalen, is in dit geval niet de juiste oplossing (pak nog even een extra glas water erbij).

Heb je soms last van droge ogen? Dan ben je niet alleen. Dat is de schuld van parasieten, een zink-tekort, een choline-tekort, dehydratatie (you know what to do!) of te veel histamine door mogelijks een aandoening van je darmen.

En dan nu, de Dennie-Morgan lijntjes: je weet wel, die vouwtjes op je onderste ooglid. Ook hier kunnen voedselallergieën of -intoleranties, allergieën uit je omgeving zoals huisstofmijt, ademhaling via je mond of rhinitis de oorzaak zijn. Deze aandoening komt vaak voor bij kinderen tussen 3 tot en met 5 jaar. Maar ook jij kan hier last van hebben.

Aaaaah, het vervelend, maar vaak voorkomend trillend oog. Nee, dit komt niet altijd door die ambetante collega die je weer eens het bloed onder de nagels vandaan haalt. Vaak gaat het om een tekort aan magnesium of gaat het gepaard met angst, verwarring en spierkrampen elders in je lichaam.

In je ogen

Ook je oogballen zelf kunnen een boodschapper zijn voor minder goed nieuws. Van zodra je het probleem herkent, kan je er natuurlijk wel iets aan doen. Let’s do a quick check!

Cataract wijst op een tekort aan vitamine A, E en D, terwijl ‘floaters’, je weet wel; die vieze beestjes voor je lens, kunnen duiden op de bacterie Borrelia. Maar het is aangewezen om altijd even verder kijken naar andere symptomen die met je immuunsysteem te maken hebben.

Wanneer bij je pupil response test (waarbij het reactievermogen van je pupil wordt getest door middel van (gebrek aan) licht) sympathische dominantie komt bovendrijven, ga je best even op de rem staan. Dit toont namelijk aan dat je lichaam onder een enorme hoeveelheid stress staat.

Heb je ooit al gehoord van een lymfatische rozenkrans? Dat is een ring van witte vlekken in de buurt van de buitenste rand van je iris. De oorzaak hiervan kan liggen aan een gestagneerd lymfestelsel. Doordat zitten vandaag de dag de norm is, werkt het lymfestelsel amper en laat de circulatie van zuurstof, vitaminen en mineralen doorheen ons lichaam te wensen over.

Hoe houd je een oogje in het zeil?

Maar zoals altijd, geef ik je niet alleen een resem problemen mee. That’s not my style.

Bovenstaande symptomen zijn een kans voor jou om terug beste vrienden te worden met je lichaam. De juiste voedingsstoffen en dagelijkse beweging horen bij de oplossing. En ik weet het, je wordt tegenwoordig rond de oren geslagen met goedbedoeld advies en tips die je hoofd doen tollen.

Zie je door het bos de bomen niet meer? Dan help ik je graag terug op weg naar de gezonde balans die je lichaam en geest nodig hebben. Let’s get healthy together! In mijn online programma SHARP. geef ik je de persoonlijke begeleiding in je voedings- en bewegingspatroon die je nodig hebt. En je bent niet alleen*.

*Join Team SHARP. now! Klik hier voor alle info en schrijf je snel in.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.