blog

categorie:

Voeding

Lees je lichaam: dit zeggen jouw nagels over je

Ons lichaam vertelt ons graag wat het mist om perfect te functioneren. Vandaag heb ik een interessant topic voor jou in petto: nagels. Wat zeggen zij over je gezondheid? Een heleboel, you guys…

Ze zeggen vaak dat onze ogen de spiegel zijn tot onze ziel. Awel, onze nagels zijn de spiegel tot onze lichamelijke gezondheid. Ze vertellen ons wat er mist en hoe we dit kunnen aanpakken. Klaar om nagels met koppen te slaan voor je gezondheid? Hier volgen alvast enkele dingen om in het oog te houden.

Geplooid naar achter

De oorzaak hiervan kan liggen bij een leverdisfunctie. Dit is dus zeker iets om te laten nakijken.

Verticale richels

Verticale richels op je nagels, wat willen ze je vertellen? Dit kan duiden op te weinig maagzuur en een tekort aan zink. Deze twee zijn verbonden aan mekaar, je hebt zink namelijk nodig om maagzuur te produceren dus 1+1=… Daarnaast kunnen de richels ook wijzen op een gebrek aan eiwitten.

Broos en gespleten

Broze en gespleten nagels komen ook wel eens voor. Ze zijn eigenlijk de volgende stap van verticale richels op de nagels. Oorzaken die hier aan de basis liggen, zijn een tekort aan vitamine B12 en te weinig maagzuur. Ook hier is er weer een verband tussen beiden. Je hebt maagzuur nodig om B12 op te nemen uit voeding. Maar dat is niet alles. Ook te weinig eiwitten en zink deficiëntie kunnen de broze en gespleten nagels veroorzaken.

Zacht en zwak

Zachte en zwakke nagels zijn de hoofdrolspelers van vandaag, Miss ‘te weinig maagzuur’ speelt ook hierin mee. Daarnaast kunnen een tekort aan zink en een niet goed werkende schildklier een onderliggend probleem zijn.

Bol en breed

Bolle en brede nagels oftewel clubbing nails kunnen duiden op een long disfunctie. Een andere indicatie hiervan is ‘s nachts wakker worden tussen 3u en 5u. Dit heeft allemaal te maken met de orgaanklok. Ga ik hier binnenkort een blog over schrijven? Misschien… .

Witte puntjes

Dat kan te wijten zijn aan een tekort in zi-. Oei, zink zijn we al eerder tegengekomen vandaag, he.

Hangnails

Eerlijk is eerlijk, een Nederlandse vertaling heb ik hier niet meteen voor. Maar laat je verbeelding spreken: het zijn die vervelende velletjes aan de rand van je nagel. Jup, them!! You feel the pain already? Wel, die velletjes worden mogelijk veroorzaakt door een tekort aan vitamine B9.

Afgebeten nagels

Bijt jij ook wel eens op je nagels? Hmmm, dan is het zeker handig om de mogelijke oorzaken onder de loep te nemen. Het kan zijn dat je bijt op je nagels door de aanwezigheid van stress. Een andere denkbare aanleiding zie je wellicht niet meteen aankomen, maar parasieten kunnen ook een rol spelen in het nagelbijten. SAY WHAT?? I know, shocker! Het kan ook zijn dat je kampt met een disbalans in je dopamine/serotonine-ratio. En laat het nu net zo zijn dat je deze neurotransmitters voor 90% in de darmen aanmaakt. Daar zal ook het schoentje waarschijnlijk wringen. Voel je ‘em al?

Als je het gevoel hebt dat je met een disbalans in je neurotransmitters zit, heb ik een leerrijk stukje tekst voor jou klaar. Ik schreef een tijdje geleden een blog over serotonine. En mannekes, da’s met tips en al hé!

Enkele tips

Over tips gesproken. In dit artikel zie je dat een tekort aan vitaminen vaak terugkomt als oorzaak van ‘aandoeningen’. Hier kunnen we mee aan de slag! Laten we een kijkje nemen naar de voedingsmiddelen die ons kunnen helpen met het oplossen van dit probleem.

Zink vind je terug in:

 • Oesters
 • Mosselen
 • Krab
 • Kikkererwten
 • Pinda’s
 • Hempzaadjes

B12 vind je terug in:

 • Mosselen
 • Vis
 • Vlees
 • Melk en zuivelproducten

B9 vind je terug in:

 • Soja
 • Fruit
 • Groene groenten zoals prei en spinazie
 • Zonnebloempitten en hempzaad
 • Hazelnoten

Wil je graag meer hulp bij het uitzoeken van de voeding die jij nodig hebt? Ik stel mij graag kandidaat! Met een gepersonaliseerd voedingsschema help ik jou verder om je doelen te verwezenlijken. Klik hier voor alle info over SHARP.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.