categorie:
The mysterious life of kokosolie: gezond of ongezond?
Het is moeilijk om door het kokosolie-bos nog de bomen te zien. Eerst hoor je dat het kei gezond is en slaag je je voorraad kokosolie aan. Daarna word je verteld dat kokosolie een verzadigd vet is, en dus niet gezond. Daar zit je dan met je potten kokosolie.
Let’s clarify!
Kokosolie is een 100% natuurlijke, verzadigde vetstof en dus TOTAAL NIET te vergelijken met verzadigde industriële vetzuren uit koekjes, chips, enz. Je hebt trouwens verzadigde vetzuren nodig. Het probleem is dat we via het crappy industriële eten (ik noem het pakjes-eten) al te veel verzadigde vetzuren binnen krijgen. Dussss… eet maar beter minder van dat pakjes-eten en gebruik een keer kokosolie als bakmiddel.
Kokosolie is geen gewoon verzadigd vet, maar een zogenaamd middellange keten vetzuur (MCT). Deze vetzuren zijn makkelijk te verteren en worden in ons lichaam o.a. gebruikt als energievoorziening voor onze cellen (net als glucose). Van deze MCT’s maakt de lever ketonen, en ketonen zijn dé brandstofbron voor onze hersenen.
Kokosolie blijft daarenboven stabiel bij hoge temperaturen. Wanneer vetstoffen te heet verhit worden, beginnen ze te roken. Dat is ongezond omdat de vetstof op dat moment gaat oxideren: de structuur van het vet verandert en bevat dan giftige bestanddelen. Dat is bv. het geval bij het verhitten van olijfolie. Bij kokosolie is dat niet.
Conclusie: Wees niet bang van kokosolie… Het is een gezond verzadigd vet dat ik zeker aanraad om af en toe te gebruiken in je keuken. Vooral bij bereiding op hoge temperaturen.
Als je een kokosolie aanschaft, kan je best wel rekening houden met een aantal dingen:
– Koop kokosolie in glazen pot! Plastiek reageert makkelijk met olie en lekt als het ware minuscule plastieken deeltjes in het product. Liefst ook donker glas, zodat er lekker beschermt blijft van UV.
– Koop ‘vierge’ kokosolie. Yay, enkel jonge verse kokosnoten! Er bestaan namelijk ook goedkopere versies van kokosolie. Maar hiervoor worden helaas tweederangs kokosnoten gebruikt. Deze liggen soms beschimmeld te drogen op het strand…
– De kokosolie mag niet ontgeurd zijn. Tijdens het ontgeuren gaan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten verloren!
– Buy bio!