blog

categorie:

Voeding

Mijn ongezouten mening over zout

Blog zout

Het witte goud, zo wordt het bekendste kruid ook wel eens genoemd en dat begrijp ik helemaal. Zout kan van een saai gerecht meteen een lekkernij maken en dat met maar één klein snuifje. Maar we kennen ook allemaal de verhalen van het waarschuwend vingertje dat aanmaant om zoutarm brood te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Is zout echt beter te vermijden? Let’s find out!

Ga voor puur

Dat waarschuwend vingertje wordt door de voedselagentschappen altijd snel bovengehaald, maar een concrete uitleg blijft vaak uit. Natuurlijk is te veel zout (of wat dan ook) niet goed. Genieten met mate is altijd de boodschap.

Maar waar het volgens mij fout gaat, is dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen de pure vorm van het meest gebruikte keukenkruid en de versie die we terugvinden in bewerkte voedingsproducten.

Spoiler alert: De tweede optie laat je best staan.

Herziene mening

Er werd altijd fronsend gereageerd op het gebruik van veel zout in je voeding en dat is niet zonder reden. Zo zijn er best wel wat nadelen verbonden aan het eten van te veel zout. Denk maar aan:

  • Een verhoogde bloeddruk
  • Het vasthouden van vocht
  • Grote dorst die gecompenseerd wordt met alles behalve water

Vroeger hoorden hart- en vaatziektes ook bij dit lijstje. Maar uit een jarenlang onderzoek van Professor Staessens, hoogleraar en afdelingshoofd van de Divisie Hypertensie en Cardiovasculaire Revalidatie van de KUL, blijkt net dat mensen die te weinig zou eten een verhoogd cardiovasculair risico lopen.

Zo zie je maar dat niet elke wetenschappelijk onderbouwde mening altijd onveranderd blijft. We leren elke dag bij en dat is net zo belangrijk. Je neemt wat je leest dus best altijd met een korreltje zout (wink wink)

Kan jij niet altijd volgen met de verschillende ontwikkelingen in voedingsland? Dan heb jij toch chance dat ik dat allemaal voor je uitzoek, he.

Soorten zout

Maar laten we ook het belang van zout niet vergeten. Enkele vitale lichaamsprocessen teren namelijk op onze witte vriend. Zout regelt niet enkel de vochtbalans in ons lichaam, maar is ook nodig voor een goede werking van spier- en zenuwcellen. Koolhydraten afbreken in ons voedsel doet het ook nog. Wat een knaller!

Als je dan voor de keuze staat welke soort je het best gebruikt, ga dan voor Keltisch zeezout. Het bevat minder mineralen en meer magnesium. Win! En het wordt manueel geoogst zonder machinale tussenkomst. Double win!

Let’s talk numbers. Voor alle duidelijkheid hebben we wel degelijk zout nodig. Te weinig is niet goed en te veel ook niet. Moet je nu je zout beginnen afwegen? Maar nee, gij! Houd gewoon in je achterhoofd dat 6 gram de gulden middenweg is voor het witte goud.

Jouw antwoord op de vraag: ‘mag er (Keltisch) zout op de frietjes?’ is straks dus met volle overtuiging: ‘ja, graag!”

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.