blog

categorie:

Voeding

Je metabolisme: wat betekent het en hoe stimuleer je het?

De mens heeft twee geweldige artsen: het linker- en rechterbeen. Vandaag zal je leren dat beweging voor veel dingen goed is. Ook voor je metabolisme of stofwisseling. Het is van groot belang dat je deze dan ook stimuleert. Wie gaat jou hierbij helpen vandaag? Juuup, ik!

Blog: metabolisme

Wat is je metabolisme?

Je metabolisme of stofwisseling is een verzamelterm voor al de chemische processen in het lichaam, inclusief het omzetten van voedingsstoffen naar energie. Hoe sneller jouw stofwisseling werkt, hoe meer calorieën je lichaam nodig heeft. Je kent dat wel hé, die ene persoon die veel kan eten zonder snel aan te komen terwijl jij misschien het idee hebt al aan te komen door te kijken naar da chipke.

Er zijn een heleboel factoren die een invloed uitoefenen op jouw metabolisme. Welke zijn het nu precies en hoe werkt dat dan?

 • Leeftijd: hoe ouder je wordt, hoe langzamer de stofwisseling werkt.
 • Lengte: hoe groter je bent, hoe meer calorieën je verbrandt.
 • Spiermassa: hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt.
 • Temperatuur: hoe kouder het is, hoe meer calorieën je lichaam moet verbranden om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur daalt.
 • Fysieke activiteit: hoe actiever je bent, hoe meer calorieën je verbruikt.

Oorzaken van een trage stofwisseling

Een trage stofwisseling is helemaal niet handig. Daarom is het goed als je ze kan herkennen en kan achterhalen waarom je er last van hebt. Ik geef je een aantal oorzaken die mogelijks aan de basis liggen van een trage stofwisseling.

 1. Te (lang te) weinig calorieën Hoe minder calorieën je dagelijks binnenkrijgt, hoe lager je stofwisselingssnelheid gaat zijn. Dit kan er dan voor zorgen dat het afvallen en op gewicht blijven moeizamer verloopt.
 2. Besparing op eiwitten Eiwit heeft een groter effect op de stofwisseling dan koolhydraten of vet. Ook een verhoogde eiwitinname helpt jou je stofwisseling te behouden tijdens gewichtsverlies.
 3. Een sedentaire levensstijl Je zal het ongetwijfeld wel weten dat een zittende levensstijl niet gezond is. Inactief zijn zorgt ervoor dat je minder calorieën verbrandt. Mijn tip: probeer je algemene bewegingsniveau (ook wel NEAT of Non Exercise Activity Thermogenesis genoemd) verhogen en zo weinig mogelijk langdurig te zitten. Wees creatief!
 4. Sssssleep Uiteraard mag onze queen ‘slaap’ ook niet ontbreken binnen dit verhaal. Voldoende maar ook hoogwaardige slaap is super belangrijk. Het kan je ook ineens helpen je stofwisselingssnelheid te behouden. Kruip maar vroeger da beddeke in!

Hoe kan jij je metabolisme verhogen?

Ja ja, je leest het goed. Ik ga je weer een heleboel tips meegeven om je metabolisme te verhogen.

 1. Move baby! Alle bewegingen die je maakt, zorgen voor de verbranding van calorieën. Dus hoe actiever je bent, hoe sneller je stofwisseling is.
 2. Doe aan krachttraining! Door je spieren te trainen, verhoog je je spiermassa. Dat versnelt op zijn beurt jouw stofwisseling. Bovendien heeft krachttraining ook nog een heleboel andere voordelen. Wil je daar meer over weten? Lees dan zeker mijn blog over krachttraining.
 3. Eet je eiwitten! Het eten van voldoende eiwitten is essentieel voor het verhogen of behouden van je spiermassa en stofwisselingssnelheid.
 4. Drink water! Jup, water is voor héél veel dingen goed. Meer water drinken, verbetert je stofwisselingssnelheid en kan zelfs op lange termijn gewichtsverlies bevorderen. Aha, nu gade zeker wel dat extra glaske water drinken hé? Nog een kleine tip: neem koud water, dat is het meest effectief.
 5. Stress less! Is je stress-level through the roof? Wees er dan maar zeker van dat vele lichaamsprocessen in je lichaam op pauze staan. Tijdens periodes van stress wordt namelijk je sympathisch zenuwstelsel aangezet, waardoor automatisch je spijsverteringstelsel even geen prioriteit krijgt. Alle energie gaat naar het kloppen van je hart, het verwijden van je ogen en het stijgen van je bloeddruk zodat je in stress-situaties snel kan reageren. Een cadeautje van onze voorouders…

Nu weet je alweer een stukje meer over hoe je metabolisme werkt. Ga zeker aan de slag met de tips die ik je meegaf. Ik kan je daar zelfs mee helpen door middel van mijn programma SHARP. Je krijgt persoonlijke begeleiding in je voedings- en bewegingspatroon. Zalig, toch? Klik hier voor meer informatie.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.