blog

categorie:

Voeding

Is Matcha de hype waard? Ik spitte het voor je uit!

Blog-matcha

Je ziet het overal opduiken in allerlei vormen: matcha thee, matcha ijs, matcha koekjes, … Maar is dat magische, groene spul nu écht zo gezond? Of is het de zoveelste hype. Ik ging op zoek naar de waarheid én de leugens. Benieuwd of er een match is (see what I did there?)?

Een mismatch?

Laten we het slechte nieuws als eerste aanpakken, zodat we kunnen eindigen met een positieve noot. Deal? Het goede nieuws is dat er maar één echt nadeel aan het hele matcha verhaal is. Ben je er klaar voor? De grootste no-no van matcha thee is…tromgeroffel….de prijs!

De matcha prijs ligt hoger dan die van gewone thee. Waarom is dat zo? Here comes the tea.

Het groeiproces van onze groene vriend duurt wat langer en is ook een stuk arbeidsintensiever. Door het bedekken van de theeplant, neemt deze minimaal licht op tijdens 20 tot 30 dagen voor de oogst. Sommige soorten worden zelfs enkel in de schaduw geteelt.

Door het gebrek aan fotosynthese stijgt niet enkel het cafeïnegehalte, maar ook de aminozuren en antioxidanten.

Heb ik nu net het enige nadeel van matcha thee gecompenseerd met twee knoerten van voordelen? Maybe.

Laat je wel zeker niet vangen door het commerciële verhaal achter de matcha thee. Ja, ik ben fan. Maar 40 euro voor een theetje af en toe, is gewoon geldklopperij.

Voordelen alom

De voordelen van Matcha thee zijn niet te overzien. Ik geef je graag een overzicht van de grootste sterren die deze thee van mij krijgt.

  1. Antioxidanten zijn goed vertegenwoordigd

Zoals ik hierboven al aanhaalde, zorgt het unieke groeiproces van matcha thee voor een onmiskenbare vertegenwoordiging van de nodige antioxidanten en aminozuren. Goed gedaan, matcha!

  • Helpt de lever beschermen

Leverschade voorkomen én het risico op leveraandoeningen veminderen? Yes, please!

  • De hersenfunctie in stijgende lijn omhoog

Meer cafeïne staat gelijk aan een hogere concentratie en geheugenskwaliteit. Ook je reactietijd is gebaat bij de extra portie cafeïne in matcha thee.

  • Kan kankercellen afremmen

Matcha bevat een type catechine waarvan werd aangetoond dat het krachtige kankerwerende eigenschappen heeft. De bewijzen zijn nog onvoldoende om van een doorbraak te kunnen spreken, daarvoor zijn bijkomende studies nodig. Maar de huidige cijfers zijn veelbelovend!

  • Je hartgezondheid gaat de hoogte in

Net als gewone groene thee vermindert ook matcha het risico op hart- en vaatziekten. Victory!          

Hoe te bereiden?

Wat moet je doen om deze gezonde lekkernij te maken? Je mengt het groene poeder met wat water en gaat dan helemaal los met een bamboe garde.

De dikte van jouw drankje hangt helemaal af van je eigen voorkeur. Heb je het graag wat dikker? Dan gebruik je gewoon wat meer poeder.

Wat hebben we geleerd?

Opgelet, matcha thee is een vat vol goeds. Maar als je dieet elke dag uit pizza en snoepjes bestaat, zal zelfs dit groene ‘wonder’ je niet kunnen helpen.

Het bevat echter een bom aan gezonde ingrediënten, je kan er onwijs veel bereidingen mee maken én het is ook nog eens ongelofelijk lekker.

Mijn mening?

I love it very matcha!

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.