categorie:
Kefir & Kombucha: gefermenteerde gezondheidsboosters
Kefir en Kombucha zijn the new kids on the block, althans marketinggewijs. Want deze dranken staan al duizenden jaren op het menu. Beide dranken beloven heel wat voordelen. Zullen we samen even kijken of ze die belofte kunnen waarmaken?
What now?
Kombucha is eigenlijk thee on steroids. Spreekwoordelijk dan, want één van de grote benefits aan deze gefermenteerde drank is dat hij 100% natuurlijk is. Met gezondheidsvoordelen zoals een heel leger aan probiotica en antioxidanten, kan het schadelijke bacteriën doden en zelfs ziektes voorkomen. Wat een held!
In de gefermenteerde familie vinden we ook Kefir terug. Het grote verschil met grote broer kombucha is dat kefir melk als basis gebruikt.
Laten we meteen wat verder opzoekwerk doen en een vergelijking maken tussen de twee.
Gelijkenissen en verschillen
Het productieproces van kombucha gaat als volgt. Je mengt thee met suiker en voegt daar nog een zwam aan toe. Yep, een zwam. Ik maak het nog leuker voor je. Die zwam heet SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Onze toverdrank komt dan tot stand omdat de suikers in een tijdspanne van 14 dagen worden omgezet in… jawel, kombucha!
Kefir wordt dan weer op basis van kefirkorrels gemaakt. Deze korrels zijn een mengsel van gist, bacteriën, melkeiwitten en complexe suikers en fermenteren samen met melk tot de kefir wordt geboren na ongeveer 24 uur. Maar wacht, ook voor de lastose-intoleranten onder ons is er hoop. Want er bestaat ook kefir op waterbasis.
Beide dranken staan bekend om hun probiotische eigenschappen, hoewel die onderling verschillen. Dit komt doordat de bacterieculturen anders zijn samengesteld.
Voordelen van alle aard
Hoewel de studies omtrent kombucha en kefir nog in hun kinderschoenen staan, is wel al duidelijk dat er heel wat voordelen voortkomen uit deze twee gezondheidsboosters. Ik zet ze voor je op een rij.
Kombucha:
- beschermt je lever tegen toxische stoffen.
- beïnvloedt je bloedsuikerspiegel positief.
- zou zelfs tegen kanker kunnen beschermen.
Kefir:
- werkt ontstekingsremmend.
- verlicht obstipatie.
- bevat antimicrobiële eigenschappen.
Maar niets is enkel rozengeur en maneschijn. Wanneer de fermentatie niet hygiënisch of juist gebeurt, kunnen slechte bacteriën overheersen. Het is dus belangrijk om steeds na te gaan waar je kombucha of kefir vandaan komt.
Tip!
Je kan beide dranken ook zelf maken en het is helemaal niet moeilijk! Benieuwd? Kijk dan snel hier voor een gemakkelijk, gezond en Kirsten-approved recept.
Ik zal over je schouder staan meekijken met af en toe een “(ge)ferm(enteerd) bezig” in je oor!