blog

categorie:

Voeding

Lees je lichaam: dit zegt jouw haar over je gezondheid

Het haar op je hoofd is hoe dan ook een statement. Ga je voor een stel blonde manen, een strakke paardenstaart of ineens een broske? You do you! Maar buiten een pot gel en een haardroger, kan je haar af en toe wel wat extra verzorging gebruiken. Wat zeg ik; je lichaam ook. Want wanneer je lichaam een tekort heeft aan iets, kan dat een weerslag hebben op je kapsel. Zullen we kale plekken, schilfertjes en dof haar een halt toeroepen?

Blog: haar gezondheid

Je haar en wat extra’s

Je denkt nu waarschijnlijk: “Ah, maar Kirsten, extra haren zijn toch de max!” Maar helaas is dat niet altijd het geval. Soms is het een indicatie van een tekort in je lichaam en dat kan best zo snel mogelijk opgelost worden.

Zullen we die ‘extra’s’ even overlopen?

Dof en plat haar is niet altijd genetisch bepaald. Je kan ook te weinig essentiële vetzuren binnenkrijgen. In het kort; dat zijn de omega 6 en omega 3-knallers. Wil je graag een uitgebreidere uitleg? Ik stel je toch nooit teleur! Hier vind je mijn blog over de broodnodige Omega 3-vetzuren.

Heb je ook al eens last gehad van schilftertjes? Dan kan het goed zijn dat je bezoek kreeg van de schimmels Candida of Malassezio. De bacterie Staphylococcus kan hier ook wel de boosdoener zijn.

Ik hoor soms mensen vertellen dat ze ‘haarpijn’ hebben. Die pijn komt vooral voor bij een borstelsessie en is dus niet normaal. Dit kan opgelost worden door de juiste hoeveelheid vitamine D toe te voegen aan je dagelijkse inname.

Vrouwen die lijden aan PCOS of een hoog testosterongehalte kunnen wel eens het ongemak van abnormale haargroei ervaren. Denk dan aan kinharen, een extra donslaag op de buik of wat meer prominent aanwezige armharen. Disclaimer: lichaamshaar is helemaal normaal. We all have it. Maar wanneer je zelf merkt dat het meer wordt dan je gewoon bent, is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Je haar, maar dan wat minder

Je krijgt er niet altijd iets extra bij. Soms verliest je haar ook zijn volume of kleur. Je vraagt je misschien af of dat niet normaal is vanaf een bepaalde leeftijd. Het antwoord daarop is: niet altijd. Let’s check it out!

Vroegtijdig grijs worden, is niet altijd te wijten aan ruziemakende kinderen of een ambetante partner. Meestal ligt een vitamine B12-tekort of een zwakke anti-oxidantstatus aan de wortel (yes, I did) van het probleem.

Dunner wordend haar kan dan weer een indicatie zijn van een zwakke schildklier of een te lage eiwitinname. In stressvolle periodes kan je ook wat haaruitval ervaren. Trek aan de alarmbel wanneer dit te lang blijft aanslepen. Voor het geval dat je nog even nood hebt aan een reden om vooral niet te beginnen aan dat crashdieet: Yep, ook een te lage calorie-inname kan de oorzaak zijn van je dunner wordende haarbos.

Bij mannen kan er nog een extra reden zijn waarom kaalheid de kop opsteekt. Een hoog DHT-gehalte (dat is Dihydrotestosteron) kan hier de boosdoender zijn. Ik zeg ‘kan’ omdat de onderzoeken hiernaar nog in hun kinderschoentjes staan.

Merk je op dat de buitenkant van je wenkbrauwen er genoeg van hebben en ophouden met bestaan? Dat vind je het probleem naar alle waarschijnlijkheid terug in je schildklier.

Alopecia wordt dan weer veroorzaakt door de schimmel Candida en kan ervoor zorgen dat je hele plukken haar verliest met kaalheid als gevolg.

Dat scheelde maar een haar

Sommige aandoeningen zijn perfect aan te pakken met een aangepast voedingspatroon. En laat dat nu net datgene zijn waarmee ik jou kan helpen.

In mijn online programma SHARP. neem ik het namelijk op mij om jou te voorzien van gepersonaliseerde bewegingstips en voedingsadvies. Met twee-wekelijkse groepscalls, experten die hun ervaring met je delen en actieve tips, zie en voel je vooral in no time het verschil!

Join Team SHARP. now! Klik hier voor alle info en schrijf je snel in.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.