blog

categorie:

Voeding

E-nummers: onschuldige toevoeging of ziekteverwekker?

Blog e-nummers

E-nummers zijn toevoegingen aan onze voedingsmiddelen die verbetering beloven. Zo versterken ze vaak de smaak en het uitzicht van onze favoriete lekkernijen. Onze overheid garandeert volledige veiligheid. Maar je weet dat ik liever zelf op onderzoek uitga. Lees je mee?

Gezond of ongezond? That’s the question.

Volgens onze goede fee, de EFSA, zijn E-nummers gezond. Maar laten we even kritisch kijken naar hun beweegredenen voor die conclusie. De voedselindustrie is, samen met de medicijnindustrie, de rijkste ter wereld. Wanneer geld een rol speelt, is onze gezondheid meestal de grote verliezer.

Hun grootste argument is dat E-nummers ook in de natuur voorkomen en daar heb ik niets tegen in te brengen. Wat wel gevaarlijk wordt, is de onnatuurlijke combinatie die gecreëerd wordt én de synthetische E-nummer varianten.

Neem nu natuurlijke suikers, die bevatten vitamines en mineralen die ons lichaam verrijken. Geraffineerde suiker (lees, door de mens gecreëerd) heeft dit niet. Maar voor de verwerking van die suiker, heeft ons lichaam wel extra vitaminen en mineralen nodig. Conclusie? Natuurlijke suiker verrijkt onze tempel. De geraffineerde versie neemt essentiële bouwstenen weg.

De soorten E-nummers

Ik neem het je niet kwalijk als je bij het lezen van al die E-nummers in de ingrediëntenlijst geen idee hebt van hun betekenis. Maar omdat ik geloof in transparantie, wil ik graag dat je een lijst hebt om naar terug te grijpen wanneer nodig.

Deze lijst geeft een overzicht van alle E-nummers die zich in jouw voeding verstoppen. Knowledge is power, right?

 • E100-199: Kleurstoffen
  • E200-299: Conserveermiddelen / Voedingszuren
  • E300-399: Antioxidanten
  • E400-499: Emulgatoren
  • E500-599: Diverse additieven
  • E600-699: Smaakversterkers
  • E700-799: Conserveermiddelen

Wanneer je naar het etiket van een voedingsproduct kijkt, zie je hoogstwaarschijnlijk een ellenlange lijst van onze ‘E-buddy’s’. Wat je hiervan moet onthouden is: zo min mogelijk E’s, graag!

Top 10 te vermijden E-nummers

Wil je graag wat bewuster kiezen wat je in je lichaam stopt. Dan krijg je eerst en vooral een dikke duim omhoog van mij en de volgende lijst met te vermijden E-nummers:

 1. E102 – Tartrazine (gele kleurstof)
 2. E120 – Cochenile rood (rode kleurstof)
 3. E211 – Natriumbenzoaat (conserveermiddel)
 4. E385 – Calciumdinatrium EDTA (stabilisator)
 5. E432 – Polysorbaat (emulgator)
 6. E461 – Methylcellulose
 7. E621 – Monosodiumglutamaat (smaakversterker)
 8. E640 – Glycine (broodverbeteraar)
 9. E950 – Acesulfaam-K (zoetstof)
 10. E951 – Aspartaam (zoetstof)

De les die we vandaag geleerd hebben? Geld wint soms van eerlijkheid. Ben je benieuwd naar meer? Laat me dan gerust iets weten.

Ik beloof je dat ik altijd E-erlijk zal zijn!

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.