blog

categorie:

Voeding

Een veeg uit de pan: deze bereidingstools gebruik je best niet!

Hoe bereid je het beste je avondmaal? Met veel paprikakruiden, als je het mij vraagt. Maar welke potten en pannen zet je op je fornuis en welke bewaardozen zijn nu de juiste? En dan heb je ook nog je snijplanken om aan te denken. Aaaaaah! Geen paniek. We gaan er samen door zodat je aan het einde van dit artikel een handige checklist hebt voor de juiste tools om jouw eten mee te bereiden.

Blog: voeding bereiden

Potten en pannen

Als je mij al even volgt dan ben je waarschijnlijk al helemaal mee met mijn leuze: weet wat je in je lichaam steekt. Geweldig, vind ik dat!

Maar ben je je er ook bewust van dat de tools waarmee je kookt stoffen afgeven die schadelijk kunnen zijn? That’s right! Opletten geblazen dus. Heb jij geluk dat ik de juiste tools graag voor je opsom. En heb ik geluk dat ik dat mag delen met jou!

Wedden dat je een Teflon pan in je kast hebt zitten? Deze anti-aanbaklaag leek wel de uitvinding van de eeuw. Nooit meer een aangebrande omelet en je braadworst komt er ook mooi bruin aangebakken uit. I hate to be a party pooper, maar ik zou je toch willen vragen deze pan rechtstreeks in de vuilbak te gooien (wel recycleren, he mannekes!).

In deze pannen zit namelijk de giftige stof PTFE (polytetrafluoroethlyene, voor de liefhebbers) en die geeft wel eens af op je eten en komt zo in je lichaam terecht. Ieuw!

Nu we weten wat we vooral niet moeten gebruiken, geef ik je graag enkele gezonde alternatieven mee. Heb je pen en papier bij de hand?

  • Glas

Een kipfilet kan je net zo goed in de oven klaarmaken in een glazen schaal, met als extra voordeel dat je er niet naar moet omkijken. Seg, vergeet je paprikakruiden niet, he!

  • Gietijzer

Onze oma’s waren nog niet zo slecht bezig. Een gietijzeren pan kan extreem hoge temperaturen aan en gaat jaren mee. Dubbele win!

Bewaardozen

Wees eens even eerlijk. Heb jij ook zo’n keukenkast die je angstvallig toe laat om de lawine aan Tupperware potjes te voorkomen? Niet liegen, he!

Laten we die vandaag dan samen even uitkuisen. Want je hebt ze echt niet allemaal nodig. Meer nog; sommigen zal je graag de vuilbak in gooien. Want ik heb wat minder goed nieuws voor je. Plastieken bewaardozen zijn niet altijd het beste idee.

Maar wacht nog even met je vuilzak boven te halen, want nuance is wel nodig. Plastiek bevat namelijk weekmakers die precies doen wat ze zeggen: ze maken het plastiek week genoeg om niet meteen stuk te vallen wanneer het uit je handen valt. Die weekmakers komen helaas ook in je eten terecht wanneer er hitte mee gepaard gaat.

Kan je hele lawinekast dan maar beter meteen de vuilbak in? Nee, hoor. Je mag die doosjes gerust nog gebruiken, maar dan wel rekening houdend met de volgende tips:

  • Verhit geen plastiek in de microgolf (of gebruik gewoon zo min mogelijk je microgolf).
  • Voeg geen vetstoffen toe in je plastieken potjes. Vet heeft de eigenschap om zijn omgeving te absorberen.
  • Koop je olijfolie in een donkere, glazen fles in plaats van de plastieken versie.
  • Gebruik een thermosfles om je water koel te houden.

Snijplanken

Hetzelfde geldt voor je snijplanken. Of wil je graag wat geraspte kunststof op je spaghetti bolognese?

Ik geef de voorkeur aan de houten versie. Netjes proper maken na elk gebruik en voldoende laten drogen, is de boodschap. En oh ja, je gebruikt best verschillende snijplanken per voedselgroep. Denk dan vooral aan het verschil tussen groenten en vlees.

Heb jij nu zoiets van: ik weet dit in theorie, maar vind het moeilijk om praktisch toe te passen? Dan is SHARP. helemaal jouw ding! SHARP. is mijn online coachingtraject waarin ik je de persoonlijke begeleiding in je voedings- en bewegingspatroon geef die je nodig hebt. En je krijgt er ook nog eens een geweldige community van gelijkgezinden én experts bij!

Ben je klaar voor een leven vol energie? Join Team SHARP. now! Klik hier voor alle info en schrijf je snel in.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.