blog

categorie:

Voeding

5 goede redenen om regelmatig een eitje op je menu te zetten

pinterest voordelen eieren

Ik heb het vandaag over één van de lekkerste dingen op aarde: eikes! Ze zijn niet alleen lekker, maar ook super voedzaam. Ik geef je 5 redenen:

1. Een ei is, op wei na, de meest volwaardige eiwitbron. Het bevat alle aminozuren (onderdelen van eiwitjes) die we dagelijks nodig hebben.

2. Een ei bevat o.a. een goede hoeveelheid aan vitamine A, B12, foliumzuur en D. Maar ook ijzer, zink en selenium. Van deze voedingsstoffen hebben we vaak een tekort.

3. Zelfs als je dagelijks een eitje zou eten, heeft dit geen nadelig effect op je cholesterol. Sterker nog, door de hoeveelheid lecithine, vitamine B12 en de stof betaïne  heeft het juist een gunstig effect. Ook al zijn we hiervoor bang gemaakt, veel onderzoeken wijzen uit dat een ei niet de boosdoener is van een te hoog cholesterol. Koop wel liever bio eieren omwille van een gezondere verhouding tussen omega 6 en 3!

4. Het eigeel zelf bevat 2 sterke antioxidanten voor onze ogen, vooral de macula (de gele vlek – heeey 🧐): luteïne en zeaxanthine. Hoe geler het eigeel, des te meer bescherming. Kippen die vrij mogen rondlopen hebben overigens ook eieren met een donkere eierdooier. Hoera dus voor loslopende kippen!

5. Een ei bevat zo’n 20% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid choline. Choline is een stof die je hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Daarnaast is choline ook goed voor de werking van het zenuwstelsel. Veel mensen hebben een tekort aan choline, dus voor hen zou een ei de ideale manier zijn om hun choline-inname meteen en makkelijk te verhogen. Daarnaast werkt Choline ook bevorderlijk voor onze darmperistaltiek!

By the way: gooi het eigeel niet weg en gebruik niet enkel het eiwit. There is a reason nature made it this way. Eiwitten hebben vetten nodig om degelijk te kunnen verteren. Dus gebruik ‘t hele eike!

Nog een trucje als je je afvraagt hoe je kan testen of een ei nog vers is:

Vul een kan met water. Doe het ei hier in. Zakt het ei naar de bodem? Dan is het vers. Hoe hoger het ei naar de oppervlakte stijgt, hoe ouder (en minder vers) het is. Een ei dat blijft drijven, is bedorven.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.