blog

categorie:

Voeding

Insulineresistentie uit de doeken

Je hoort tegenwoordig vaak het woord ‘insulineresistentie’ vallen. Het wordt in verband gebracht met verschillende aandoeningen en ongemakken, die we eigenlijk dagdagelijks negeren. Waar gaat het mis, wat zijn de gevolgen en kunnen we dit vermijden? Let’s find out!

Insulineresistentie in een notendop

Laten we beginnen bij het begin en insuline onder de loep nemen. Insuline is een hormoon dat wordt afgescheiden door onze pancreas. Dit hormoon helpt bloedsuiker opnemen in je cellen, waardoor de hoeveelheid suiker in je bloed niet te veel toeneemt. Een te hoge hoeveelheid kan namelijk vergiftigend werken.

Wanneer je insulineresistent bent, zijn je lichaamscellen minder of zelfs helemaal niet meer gevoelig voor dit hormoon, gaan ze het ook niet meer kunnen opnemen en schiet uiteindelijk je bloedsuikerniveau de hoogte in.

Wanneer dit tijdelijk gebeurt, is er niet zo veel aan de hand. Blijft deze resistentie langer aanwezig, dan stijgt ook de kans op prediabetes of diabetes type 2.

De oorzaak van insulineresistentie

Om te weten of en hoe we deze resistentie kunnen voorkomen, moeten we eerst op zoek gaan naar de oorzaak ervan. En met ‘we’ bedoel ik natuurlijk dat ik alles netjes voor je uitzocht en jij gewoon kan verder lezen. Graag gedaan, he!

Jammer genoeg is het niet één enkele oorzaak die we kunnen pinpointen.

Zoals bij veel ziekten, afwijkingen of intoleranties, speelt het genetisch aspect een aanzienlijke rol. Met andere woorden; zit insulineresistentie in je familie, dan heb jij automatisch de pech om een hoger risico te lopen op hetzelfde probleem.

Het tweede luik dat deze hormoononbalans veroorzaakt, is onze leefstijl. Yep, that’s right. Wij zijn wel degelijke medeverantwoordelijk voor onze eigen gezondheid.

Zo werkt overgewicht, en dan vooral vet rondom onze buikstreek, insulineresistentie in de hand.

Hoe herken je de boosdoener?

Er zijn een paar symptomen die kunnen wijzen op insulineresistentie. Dat zijn onder andere:

  • Bloedsuikerschommelingen
  • Moodswings
  • Weinig energie
  • Depressieve gevoelens
  • De drang naar zoetigheid
  • Donkere plekjes op de huid (acanthosis nigricans)

Natuurlijk komen deze symptomen wel vaker voor. Het is pas wanneer ze op regelmatige basis verschijnen, dat je je zorgen moet maken.

Wil je zekerheid? Dan kan je ook langsgaan bij je dokter. Er zijn namelijk tests die de aanwezigheid van insulineresistentie kunnen opsporen. Maar misschien is dit helemaal niet nodig.

Is insulineresistentie omkeren mogelijk?

Het is namelijk perfect mogelijk om zelf het heft in handen te nemen en die insulineresistentie het hoofd te bieden.

Zoals bij vele kwalen is ook hier de boodschap: pas je leefstijl aan. Ik beloof je dat je niet meteen moet beginnen trainen voor een marathon. Maar een gezond eetpatroon met de juiste voedingskeuzes en een gezonde dosis beweging, doen al wonderen.

En laat dat nu net hetgene zijn waarmee ik je kan helpen. Heb je zin om samen de insulineresistentie aan te pakken? Contacteer me dan snel voor een vrijblijvend gesprek waarin we samen bekijken hoe we dit het beste aanpakken.

Voor je het weet is de insuline weer helemaal welkom in je cellen!

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.