blog

categorie:

Voeding

Voor eens en voor altijd: Hoe zit dat nu met die eiwitten?

Eiwitten zijn een belangrijk component in een gezond voedingspatroon. Daarover zijn we het ondertussen eens. Over de verhouding tussen deze eiwitten met vetten en koolhydraten, bestaan dan weer verschillende meningen. Het wordt natuurlijk gevaarlijk als we die meningen laten primeren op wetenschappelijke bevindingen. Daarom verzamelde ik voor jou in het kort alles wat je moet weten. Optimaal eiwitgebruik: geactiveerd!

Eiwitten: uitgelegd

Klaar voor een geschiedenisles? ‘t Is een leuke, I promise!

Proteïne‘, a.k.a. eiwit, betekent letterlijk ‘van eerste orde‘, om je maar een idee te geven van hoe belangrijk eiwitten zijn voor ons lichaam.

De allereerste keer dat het woord ‘proteïne’ werd gebruikt was in een brief van Jöns Jacob Berzelius aan Gerardus Johannes Mulder op 10 juli 1838. Hij schreef het volgende.

“De naam ‘proteïne’ die ik voorstel voor het organisch oxide van fibrine en albumine, leid ik af van het Griekse woord πρώτειος, omdat het de primitieve substantie of hoofdbestanddeel van dierlijke voeding lijkt te zijn.”

Zelfs hij zag toen al het belang van deze voedingsstoffen in.

Zonder eiwitten gebeurt er namelijk niets. Dat klinkt misschien een beetje dramatisch, maar het klopt wel! Ons hele lichaam is namelijk opgebouwd door eiwitten. Zijn deze bouwstenen niet voldoende aanwezig, dan krijgen we onder andere te kampen met:

  • Verouderingsverschijnselen
  • Depressies
  • Botontkalking
  • Vermoeidheid
  • Ernstige hormonale klachten

Het is niet voor niets dat het eiwitgehalte de grootste macro-nutriënt is die we per dag moeten binnenkrijgen. Gemiddeld 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, should do the trick.

Aminozuren: essentieel vs. niet-essentieel

Ons lichaam bestaat voor 20% uit eiwitten. Die worden in ons lichaam dan weer afgebroken in aminozuren. In totaal tellen we er zo’n 20 verschillende.

Een deel van die aminozuren wordt door ons eigen lichaam aangemaakt: de niet-essentiële aminozuren. Maar het andere deel moeten we dus binnenkrijgen via onze maaltijden.

Dat deel noemen we de essentiële aminozuren. Die essentiële aminozuren zijn…

  • Lysine
  • Tryptofaan
  • Leucine
  • Valine
  • Isoleucine
  • Methionine
  • Threonine
  • Fenylalanine
  • Histidine

Hoe meer verschillende aminozuren aanwezig in een eiwit, hoe voedzamer. Wanneer we alle aminozuren terugvinden, noemen we dat ook wel een ‘volledig’ eiwit. Maar dat is helaas niet in alle voedingsmiddelen zo.

Dierlijke vs. plantaardige eiwitten

Dierlijke eiwitten hebben een completer aminozuurprofiel dan hun plantaardige tegenhangers, met andere woorden: ze zijn kwalitatief gewoon beter.

Hoe hoog de eiwitten zijn in elk voedingsmiddel, wordt aangeduid met de biologische waarde. De regel is: hoe hoger, hoe beter.

Die biologische waarde is meestal wat hoger bij dierlijke producten. Kip, kalkoen en vis zijn hier de grote winnaars. Voor de vegetariërs onder ons geef ik graag de volgende tip mee: eet zo gevarieerd mogelijk zodat je een zo ruim mogelijk aminozuurpalet opneemt. Maar dat geldt eigenlijk voor ons allemaal!

Natuurlijk is het niet zo simpel. Wat had je nu gedacht? Zo zit rood vlees vol met eiwitten met een hoge biologische waarde. Kies je voor vers, onbewerkt vlees van bij je lokale boer, dan win je de jackpot met een van de meest micronutriëntrijke voedingsmiddelen ter wereld. Ga je naar je plaatselijk hamburgerrestaurant met hun bewerkt ‘vlees’, dan krijg je er helaas gratis een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij. Kies dus liever voor een magere en niet bewerkte variant en varieer voldoende voor een gezonde balans.

Af en toe een hamburger kan natuurlijk geen kwaad. Kies dan wel best voor 100% rundsvlees (indien je me niet gelooft nodig ik je graag uit om eens naar de ingrediëntenlijst van gehakt te kijken). En leg er dan ineens ook een extra ‘eike’ op, oké?

Wil jij er zeker van zijn dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt of überhaupt de juiste dingen eet? Dan is SHARP. iets voor jou. Persoonlijke begeleiding in je voedings- en bewegingspatroon? I got you! Klik hier voor alle info en schrijf je snel in.

pin it, baby!

drop it on fb!

e-mail away!

Mijn

beste tips

om je immuniteit te boosten

 5

.