categorie:
Is Intermittent Fasting wel voor iedereen een goed idee?
Het is tegenwoordig allemaal intermittent fasting wat de klok slaat. Magazines, TV-programma’s, influencers en zelfs dokters springen mee op de hype. Maar is het dat wel? Of zit er toch een vorm van waarheid in het tijdelijk onderbreken van je eetpatroon. Blijf gerust even hangen voor alle antwoorden op je prangende vragen.
Niets nieuws
Intermittent fasting neemt stilaan een vaste plek in op het gezondheidswiel, maar het is zeker geen nieuw gegeven. Al eeuwenlang en overal wordt deze eetgewoonte toegepast.
In de tijd dat we nog moesten jagen voor ons eten (stel je voor), was het letterlijk eten wat de pot schafte. Was er even een schaarste aan bizons dat seizoen, dan kwam het wel eens voor dat je dagenlang niet op lekker vlees, maar op je tanden moest bijten.
Het vastprotocol komt ook in bijna alle culturen en religies voor. Denk maar aan de korte periode tussen Aswoensdag en Pasen in de Christelijke kringen of de Ramadan bij onze Islamitische vrienden. Ook het Jodendom, Hindoeïsme en Boeddhisme doen lekker mee.
Zou er dan toch een bron van waarheid in zitten?
Opgepast met hypes
Zoals altijd ben ik voorzichtig wanneer iets een fullblown hype wordt. Is het daarom allemaal slecht? Zeker niet, maar controle is nog altijd the way to go in dit geval. Dus hier gaan we!
Er zijn heel wat voordelen onderzocht en bewezen naar aanleiding van intermittent fasting.
- Het kan je insulineresistentie verminderen (hoe leuk is dat!).
- Het heeft een ontstekingsremmend resultaat (maar allee!).
- Het bevordert de groei van nieuwe zenuwcellen in je hersenen (welkom, nieuwe vrienden!).
Maar het wordt natuurlijk vooral gepromoot voor het potentiële gewichtsverlies en daar wordt het een beetje gevaarlijk.
Man vs. Vrouw
Er is ook een duidelijk verschil merkbaar tussen vastende vrouwen en mannen. Voor de jongens is intermittent fasting een ronduit perfecte aanvulling van een bewuste levensstijl, met alle resultaten vandien.
Voor de meisjes gaat het helaas iets minder gemakkelijk. Ons metabolisme heeft een directe link met onze hormoonspiegel. Een vermindering van oestrogeen als gevolg van intermittent fasting zorgt niet enkel voor een hoger hongergevoel maar ook voor een verhoogde vetopslag.
Laat je dus zeker als vrouw bijstaan door iemand met genoeg kennis voor de beste versie van jezelf.
Gecontroleerd vasten
Bij elk restrictief eetpatroon krijg je gratis en voor niets verschillende risico’s, zeker wanneer de hoofdreden om gewichtsverlies draait.
Intermittent fasting brengt zeker heel wat voordelen met zich mee, maar het mag niet enkel draaien om de tijdstippen waarop je eet. Als je je bijvoorbeeld houdt aan het 16-8 stramien, waarbij je je ontbijt overslaat, maar je dan ’s middags volstopt met ongezonde compensatiemaaltijden, gaat er iets mis.
Houd je dus vast aan een gezond eetpatroon en gebruik intermittent fasting als een extra toevoeging aan een gezonde levensstijl.
Top tip: Wanneer je in het weekend tot ‘s middags in je bed blijft liggen, heb je ook gevast. En dat van dat uitslapen, hoeft niemand te weten.